Nytårsaften bliver et sekund længere i år
Der findes ikke kun skuddage. Der findes også skudsekunder, der skal tilpasse årets længde helt præcist. Nytårsaften er det tid til et skudsekund.
Nytårsaften i år bliver en anelse længere end normalt.
Helt præcist et enkelt sekund længere.
Verdens officielle tidtagere har besluttet, at år 2016 skal forlænges med et sekund. Det skyldes, at der er opstået en lillebitte tidsforskel mellem de atomure, der måler tiden helt præcist, og jordens rotation, der gerne skal tage præcis et år.
Det ekstra sekund lægges ind som det allersidste i året, så almindelige ure viser, at NU er det nytår efter Verdenstidsmålingen UTC (svarer til Greenwich Mean Time), så vil der rent faktisk være et enkelt sekund tilbage af 2016.
IT-systemer kan reagere
Det er hele verdens tidsvogtere i International Earth Rotation Service i Paris, der har truffet beslutningen om det ekstra sekund, skriver det danske IT-medie Version2.
Ifølge Version2 har der tidligere været problemer med alverdens IT-systemer, når man lagde et ekstra sekund ind, men i dag har de fleste store IT-systemer indbygget en måde at håndtere problemet på.
”De enkelte systemer implementerer det forskelligt. Visse systemer holder et sekunds pause klokken 23:59:59, andre strækker det sidste sekund, og atter andre tæller det sidste sekund to gange”, forklarer Version2.
Skudsekunder efter behov
I modsætning til skuddage, der lægges (stort set) fast ind hver fjerde år i februar, så lægges skudsekunder ind efter behov og efter forudgående beslutning i Paris.
Siden man begyndte at måle tiden med atomure i 60’erne, har man 26 gange valgt at lægge et ekstra sekund ind i tidsregningen. Første gang det skete var i 1972, seneste gang var i 2015.