Samfund

Frygter massedød blandt danske fugle: Har aldrig oplevet en lignende situation

Fuglene er alle døde og biologerne kan se, at der deres lever er påvirket, hvilket giver dem en klar mistanke om, at der er tale om parasitter. Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelse frygter mulig massedød af fugle, efter en række døde fugle er fundet i Damhussøen. 

En række mystiske dødsfald på fugle i Damhussøen, får Dyrenes Beskyttelse til at reagere.

Siden juli er der fundet 14 døde gråænder og knopsvaner. Obduktioner har vist, at otte af fuglene har haft en fremmed, dødelig infektion med blodikter, som er en form for parasitiske fladorme. 

- Jeg kan ikke huske, at vi har stået i en lignende situation tidligere. Umiddelbart kan det være svært at sige, hvor store konsekvenser det her kan få, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse. Parasitten kan få stor betydning for danske fugle, vurderer han. 

- Vi ved ikke, om parasitten er nyligt introduceret i den danske fauna, og vi derfor kan stå over for en potentiel massedød af fugle, siger han. 

Fuglene får leverskader

Michael Carlsen påpeger, at der omvendt også kan være tale om en parasit, der længe har været i fuglene, men først viser sig nu. 

De fleste af de smittede fugle er tyndere end normalt, og undersøgelser viser, at der forandringer i fuglenes lever. Parasitten lever i fuglenes blodkar. Dens larve inficerer nye fugle ved at trænge gennem huden. 

Det kan give leverskader, nyreskader, blodpropper og andet, der i sidste ende kan slå fuglen ihjel. - Forekomsten af parasitter blandt vilde fugle er en naturlig situation.

Men det her er anderledes. 

- Vi holder selvfølgelig nøje øje med situationen og hjælper de ramte fugle, så godt vi kan, siger Michael Carlsen. Dødsfaldene blev indrapporteret til Dyrenes Vagtcentral 1812.