Samfund

Danmark afliver en 'ulovlig' hund hver fjerde dag: - Dødsdømt på forhånd

Siden hundeloven blev indført, er 569 hunde blevet aflivet herhjemme, fordi man har mistænkt dem for at være af en ulovlig race, skriver metroxpress.

Blandingshunde udgør en stor del af de 569 sager, men i modsætning til almen retsprakis er der såkaldt omvendt bevisbyrde.

Det betyder, at det er hundens ejer, der skal bevise, at hunden ikke indeholder så meget som én procent af en ulovlig hunderace. 

Ifølge en af statens egne eksperter er det dog stort set umuligt at bevise, og derfor er en hund så godt som dødsdømt, så snart politiet fatter mistanke til, den muligvis indeholder en ulovlig race. 

- Hvis begge hundens forældre har en stamtavle, og din hund ligner en ulovlig race, så kan du bruge det som bevis. Men det er der jo stort set ingen, der kan, og derfor er det også helt urimeligt at have en omvendt bevisbyrde. For sagen er jo afgjort på forhånd, siger dyrlæge Jørgen Mikkelsen til metroxpress. 

Det kan være svært at vurdere hundens race

Han er sammen med en håndfuld andre dyrlæger udpeget til at vurdere, om eksempelvis en blandingshund indeholder en ulovlig race, men det er slet ikke muligt, lyder det fra myndighedernes egen ekspert. 

- Det er en fuldstændig umulig opgave at racebestemme en blandingshund, og slaget er sådan set allerede tabt, når først politiet har interneret hunden, siger han til metroxpress. 

Han bakkes op af Dyrenes Beskyttelse. 

- Man kan ikke se, om en hund er ulovlig, og man kan ikke bruge dna-test, så det er fuldstændig umuligt at vurdere, siger Jens Jokumsen, der er chefkonsulent for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse. 

Myndighederne skal ikke stå med konflikter

Dyrlæge Anne Rasmussen er formand for sektionen for hund, kat og smådyr i Dansk Dyrlægeforening, der var med i udvalget, som udarbejdede delbetænkningen om farlige hunde.

Delbetænkningen blev brugt i forarbejdet til hundeloven fra 2010. 

- Det var for, at det skulle være nemmest for myndighederne - så det er ejeren, der står med problemet og ikke myndighederne. På den måde undgik myndighederne efterfølgende konflikter, når sagen var afgjort, siger hun til metroxpress.