Samfund

Klip på nettet smelter hjerter: Ud med medicinen - ind med omsorg og kram

May Bjerre Eiby har startet sit eget plejehjem, hvor ældre demente får masser af omsorg og kærlighed - men ingen medicin.

35-årige May Bjerre Eiby har startet sin egen lille revolution - et plejehjem med masser af omsorg, kram og fællesskab - og stort set ingen medicin.

Det har taget May Bjerre Eiby seks år at skrabe de 17 millioner kroner sammen til Dagmarsminde. Selv har hun sparet fem millioner op, som nu er investeret i hendes livsprojekt.

Lige nu florerer en video fra Dagmarsminde på de sociale medier, hvor de ældre demente tydeligvis stortrives. De vækkes kærligt om morgenen, hjælpes stille og roligt i tøjet - og så byder dagen ellers på fællesarrangementer som sang, dans og ture ud i det blå.

Som videoen viser, bliver der krammet og snakket en masse med de ældre.

”På bare seks måneder er beboernes demens-symptomer reduceret med mere end 50 procent”, får man at vide i videoen, og det er der en god grund til, fortæller May Bjerre Eiby til TV 2:

Ældre fyldes med medicin

- Vi har taget medicinen fra vores beboere. I stedet har vi sat omsorg og fællesskab i centrum. Du kan ikke medicinere imod demens, men alligevel fyldes demente med antipsykotisk og beroligende medicin i det etablerede sundhedssystem. Det ønskede jeg at gøre op med på Dagmarsminde.

- Tanken var at lave et plejehjem, som de ældre glædede sig til at bo på – og ikke som det er blevet i dag, hvor plejehjemstilværelsen ofte er en negativ oplevelse for både de ældre og deres pårørende.

Videoen fra Dagmarsminde har alene på Facebook fået omkring 3700 likes, og er blevet delt 4700 gange. Kommentarerne er mange og positive.

For eksempel skriver Connie Hansen:

”Det giver så meget mening, der burde være råd til det på alle plejehjem, så kunne det også være de ansatte ville finde mening med jobbet, de gør hvad de kan, de er bare for få hænder”.

Marlena Pedersen har flere roser til May Bjerre Eiby og Dagmarsminde:

”Den største respekt til dig May - og dit personale. Imponerende miljø og resultater I har skabt... Men egentligt også ret simpelt, ik? Følge sit hjerte og være nærværende, give hver dag indhold og liv - tænk engang hvor lidt der skal til... I bør være inspirationen til samtlige plejehjem, i det hele taget samtlige steder hvor andre er afhængige af en andens hjælp. Jeg er ikke færdig med at drømme om mit eget plejehjem. TAK.”

Dagmarsminde var oprindelig et nedlagt snedkeri - nu er det en lille omsorgsoase med plads til 12 demente beboere.