Samfund

Brugte 247.422 kroner på at sende utilpasset elev til Caribien: - De ture skal simpelthen holde op

Folketingspolitikere vil nu igen forsøge at få stoppet turene, efter det er kommet frem, at Esbjerg Kommune har brugt en kvart million på en elev.

Det vakte kritik fra en samlet blå blok, da metroxpress under sidste års valgkamp kunne afsløre, at 26 kommuner siden 2010 havde sendt 59 kriminelle og utilpassede unge til Caribien for 42 millioner kroner.

Folketingets nuværende formand, Pia Kjærsgaard (DF), var en af dem, der krævede de skattefinansierede resocialiseringsture stoppet, men tirsdag kan metroxpress fortælle, at de fortsætter.

Ifølge avisen er 17 unge siden januar 2015 sendt til Caribien. Det er sket både før og efter folketingsvalget i juni 2015 og har samlet kostet 8,5 millioner kroner.

Kommune: Økonomien må ikke være afgørende

I Esbjerg afviste kommunen sidste år, at den igen ville sende utilpassede unge på sejlture i Caribien, men det skete alligevel sidste år, skriver både metroxpress og Jydske Vestkysten.

Som en såkaldt akutforanstaltning blev en ung sendt på et skibsprojekt i Caribien i tre måneder til en pris på 247.422 kroner. Han var tilknyttet Den Maritime Base, som ejer skibet Vendia, og på skibets hjemmeside står der, at formålet med sejlturene i Det Caribiske Hav er at fjerne eleverne ”fuldstændig fra det miljø, de tidligere var en del af”.

Jørn Henriksen, der er direktør for Børn og Kultur i Esbjerg Kommune, siger til Jydske Vestkysten, at beslutningen om at sende den unge til Caribien blev truffet med udgangspunkt i den pågældende persons behov og ikke ud fra en hensyntagen til, om projektet foregik i Caribien eller Østersøen.

Han afviser ikke, at kommunen i fremtiden vil sende unge afsted på lignende projekter.

- Jeg ved, hvad foranstaltninger koster. De dyreste kan koste helt op til to millioner kroner om året. Men det må ikke være økonomien, som betyder, at vi ikke gør det rigtige for de unge. Jeg går ud fra, at beløbet modsvarer det behov, som det unge menneske har haft. Og jeg ved i øvrigt, at det botilbud, som den unge havde tidligere, var lige så dyrt, siger Jørn Henriksen til Jydske Vestkysten.

DF og S kræver handling: Turene skal stoppes

Hos Dansk Folkeparti er det retsordfører Peter Kofod Poulsen, der udtaler sig i sagen:

- De ture skal simpelthen holde op. Hvis man er forhærdet kriminel, skal man ikke sendes til Caribien. Det krænker enhver form for retfærdighedsfølelse i mig, siger han til metroxpress.

Partiet har blandt andet spurgt til sagen i Retsudvalget for at stoppe turene, men er nu ved at miste tålmodigheden.

- Nu vil jeg hive Søren Pind (justitsministeren, red.) i folketingssalen og høre, hvad han vil gøre. Derudover vil det være et meget vigtigt krav for os i de kommende forhandlinger om en reform vedrørende ungdomskriminalitet, som er lige på trapperne, siger Peter Kofod Poulsen til metroxpress.

I Socialdemokratiet, der også er imod Caribien-turene, undrer retsordfører Trine Bramsen sig over, at turene ikke bare stoppes.

- Det bekræfter det, vi har sagt mange gange: at regeringen og dens parlamentariske grundlag snakker meget, men handler meget lidt. Jeg savner at se konkret handling og ikke bare DF’ere, der tordner løs mod uretfærdighed, siger hun til metroxpress.

Justitsministeriet henviser til social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), der ved metroxpress' deadline ikke var vendt tilbage med en kommentar.