Samfund

17-årige Alberte siger fra over for mobbere: - Det slog klik for mig

Alberte Kragh har fået nok af Facebooks mobbesider, hvor piger som hende bliver udstillet og hånet.

- Den her video bliver nok anset for det mest cringe (akavede red.), der nogensinde bliver lagt op herinde.

Sådan begynder 17-årige Alberte Kragh sin digitale opsang til sine jævnaldrende på den lukkede facebookside Lokumentum.

- Både drenge og piger udstiller hinanden derinde. Det er som om, de træder på dem, der allerede ligger ned. Der bliver trampet på dem, der ligger lavt i vores teenage-hierarki, siger hun til TV 2.

Teenagenetværket er et af flere netværk på facebook, der slutter på ”mentum”. På Nudementum blev der blandt andet delt nøgenbilleder af piger, inden siden blev lukket efter omtale i medierne.

Krid eller kran

På Lokumentum, der har tæt på 30.000 medlemmer, er tonen benhård, og drengene lægger blandt andet billeder op af piger, som medlemmerne skal rangordne som ”krid” eller ”kran”.

- Enten er du krid eller kran – altså, enten er du  ”god nok” eller ”ikke god nok”. De deler ligesom folk ind i kasser, og det rører mig, når alle de her piger og drenge bliver udstillet som ”ikke gode nok”, fortæller Alberte Kragh til TV 2.

Hun har ikke selv prøvet at blive udstillet på den måde, men har været medlem af flere af grupperne, siden de for alvor begyndte at blive populære for et par måneder siden.

- Det er allerede blevet normalt, at man ser billeder af piger i sit feed, der bliver udstillet, og det er så sindssygt, at man vænner sig til det. Derfor måtte jeg gøre noget.

Flere end 1.900 likes og 567 kommentarer

Hun opfordrede alle, der er medlemmer af siden, til at stoppe mobberiet i en video.

- Det er som om, I har misforstået noget i jeres opdragelse. I skal behandle folk som I selv vil behandles, lyder det blandt andet.

Og noget tyder på, hun har ramt plet med sin prædiken. Flere end 1.900 har liket videoen, og der er flere hundreder, der har kommenteret på den, siden den blev lagt op søndag formiddag.

De fleste bakker op om budskabet, men der er også kommentarer som:

- Du ligner en tyr.

- KRAN KRAN KRAN KRAN KRAN KRAN KRAN

- Ved du hvad din offensive slidte tyr? Du skal da spændes fast, da snoren du var spændt fast i før ikke var stærk nok. Måske skal vi have strøm igennem snoren så du ikke slipper væk. Ærligt, du burde virkelig ikke være på facebook, og slet ikke Lokumentum da du er så lorte sart. 

Det slog klik

Alberte Kragh fortæller, at de mere stride kommentarer ikke generer hende. Hun mener, budskabet i videoen er vigtigere.

- Det er vildt, at der ikke er flere, der gør noget ved det her. Det er virkelig et stort problem, som går ud over rigtig mange.

Hun har tidligere meldt sig ud af gruppen, men er blevet medlem igen, fordi det ikke nytter noget at se den anden vej.

- Det slog klik, og jeg kunne ikke længere stå ved mig selv og accepteree, at jeg ikke sagde noget højt om det her. For jeg ved, at mobning er lige så slemt, når du ikke gør noget ved det, som når du selv mobber.

Ikke forgæves

Siden Alberte Kragh har lagt videoen op, er der flere piger, der har skrevet til hende privat på Facebook og sagt tak.

- Der er en pige, der har skrevet en lang besked om, at hun har begået selvskade, og at det har taget hårdt på hende at blive udstillet på siden. Hun var glad for, at jeg lagde videoen op, og at der endelig var en, der talte på hendes vegne.

De mange kommentarer – hårde som bløde – giver også Alberte Kragh en følelse af at have råbt op det rigtige sted.

- Min video havde ikke skabt så stor debat, hvis der ikke havde været noget om snakken. Så havde folk ikke reageret.