Samfund

Tidligere justitsminister langer ud efter medierne: Med al respekt I er ikke jurister

Politiken udgiver i et tillæg til avisen i dag hele den omdiskuterede bog ”Syv år for PET”.

Det får tidligere justitsminister Brian Mikkelsen til at rette skarp kritik mod avisen i programmet Presselogen.

Tidligere justitsminister og medlem af De Konservative, Brian Mikkelsen, rettede i programmet Presselogen i dag en skarp kritik af de medier, der har offentliggjort hele eller dele af bogen ”Syv år for PET”, en bog, der er nedlagt fogedforbud mod at udgive.

- En domstolsafgørelse er en domstolsafgørelse uanset om man kan lide afgørelsen eller ej, siger Brian Mikkelsen direkte henvendt til Christian Jensen, chefredaktør på Politiken, og Jørgen Ramskov, chefredaktør på Radio24syv, som var en del af panelet i dagens udgave af Presselogen.

- Jeg kan godt se glorien over hovedet på chefredaktørerne, men med al respekt, så er de ikke jurister, fortsætter Brian Mikkelsen.

Infoboks - Presselogen

Presselogen sætter med danske mediechefer i studiet og en NEWS-vært kritisk fokus på pressens dækning af ugens tophistorier. For mediecheferne bliver der også tid til at erkende sine journalistiske synder og fortælle, hvordan man kunne have håndteret overskrifter, nyhedsindslag og artikler bedre.

Presselogen sendes hver søndag kl.10.00 på TV 2 NEWS.

På Radio24syv valgte man fredag at læse dele af bogen op og gengive indholdet i andre dele, men Brian Mikkelsens kritik bider ikke på Jørgen Ramskov, chefredaktør på Radio24syv.

- Der kommer et fogedforbud på det tyndeste grundlag, på en formodning. Det er et voldsomt indgreb i vores måde at dække, hvordan vores efterretningstjeneste arbejder. Det vil vi ikke være med til, siger Jørgen Ramskov og fortsætter: 

- Jeg har læst bogen. Hvis terroristerne bliver slået ud af, at PET ind imellem tager en kuffert til side ude i lufthavnen, kigger i den, lukker den og afleverer den på bagagebåndet, så har vi større problemer.

Heller ikke Politikens chefredaktør føler sig ramt af Brian Mikkelsens kritik.

- Nej, jeg er ikke efterretningskyndig. Jeg er journalistisk kyndig, og jeg kan læse en bog, og jeg kan se, at der ikke er nogle øjeblikkelige operationer i gang. Derudover støtter vi os også til, at den tidligere chef for efterretningstjenesten i lige præcis den periode, bogen omhandler, siger, at der ikke er noget at komme efter, siger Christian Jensen.

Han bliver bakket op af Tom Jensen, chefredaktør på Berlingske.

- Det er jo os som chefredaktører, der skal afgøre, hvad vi bringer i vores medier. Det er ikke en domstol eller PET, der skal gøre det. Vi må jo stå på mål for det som chefredaktører, siger Tom Jensen.

Men kritikken af mediecheferne kommer ikke kun fra den konservative Brian Mikkelsen. Også mediecheferne imellem er der kritik. TV 2 havde valgt at sløre billederne af bogen ”Syv år for PET”, indtil PET i dag har sagt, at det ikke giver mening at opretholde fogedforbuddet. Det langer Jørgen Ramskov, Radio24syvs chefredaktør, ud efter.

- I er i dårligt selskab. I er i selskab med DR og med PET og lægger jer ned og dækker først bogen, når PET siger, I må. I har åbenbart jurister ansat og ikke journalister, siger Jørgen Ramskov.

Men det er chefredaktør på TV 2 News, Mette Østergaard, ikke enig i.

- Vi dækker bogen. Vi har kommentarer fra Scharf og forfatteren selv og terroreksperter til at forklare, hvad de mener om indholdet af bogen.

Se eller gense hele debatten i Presselogen på TV 2 Play her.