Samfund

PET stopper tidligere chefs bog: - Det er et brud på ytringsfriheden

Der er nedlagt fogedforbud mod Jakob Scharfs fortællinger om hans liv i PET.

Forlaget People's Press bekræfter over for TV 2, at Københavns Byret har nedlagt fogedforbud mod bogen 'Syv år for PET', skrevet af Morten Skjoldager.

Bogen bygger blandt andet på erindringer fra den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf, ligesom den indeholder interviews med andre kilder og forfatterens egne beskrivelser.

Jakob Kvist, der er forlagsdirektør i People's Press, kalder forbuddet et klokkeklart brud på ytringsfriheden:

- Bogen er skrevet af en uafhængig og dygtig journalist med ti års erfaring inden for sit område og omhandler en af landets bedste juristers arbejde i PET. Det er helt utilstedeligt, at PET nu forsøger at få denne bog fjernet, siger han til TV 2.

Eksempel på censur

Ifølge People's Press er bogen allerede udsendt til boghandlere i tusindvis af eksemplarer, og ifølge forlaget er PETs indsigelse mod bogen, at de ikke har haft adgang til at læse den, inden den efter planen skulle udkomme 17. oktober. TV 2 er i besiddelse af et eksemplar af bogen.

- PET siger, at vi har forbrudt os mod deres ret til at læse manuskriptet. Men hvor opstår den ret? Grundloven sikrer os, at vi har fuld ytringsfrihed. Det her er klokkeklart eksempel på censur, siger Jakob Kvist til TV 2.

Det er endnu uklart, om People's Press kan få omstødt fogedforbuddet, men forlaget har valgt at anke sagen.

PET: Der kan være fortrolige oplysninger

Politiets Efterretningstjeneste ønsker ikke at udtale sig til TV men henviser i stedet til en kort udtalelse på efterretningstjenestens hjemmeside:

- Beskrivelsen af bogens indhold bl.a. på People’s Press’ hjemmeside giver det indtryk, at bogen kan indeholde fortrolige oplysninger, hvis offentliggørelse kan bringe personer i fare og skade PET’s muligheder for at forebygge, efterforske og modvirke forbrydelser omfattet af straffelovens kapitel 12 og 13, herunder terrorisme, skriver PET.

Efterretningstjenesten understreger på sin hjemmeside, at PET intet ønske har om at hindre bogens udgivelse, men at det ikke kan ske, så længe det ikke er muligt at gennemse manuskriptet.