Lille Esther reddet af ny lever: Glæden kan ikke beskrives med ord

Sundhedsministeren foreslår, at alle danskere automatisk tilmeldes organdonation. Nu skal Etisk Råd tage stilling til spørgsmålet.

Der mangler organdonorer i Danmark. Sidste år mistede 27 danskere livet, fordi de ikke nåede at få tilført et nyt organ i tide.

Det har fået sundhedsminister Sophie Løhde (V) til at foreslå, at vi fremover skal melde os fra som organdonorer - stik modsat i dag.

Som det er nu, skal man nemlig selv aktivt melde sig til donorregisteret. Det har ca. 933.000 danskere gjort - altså omtrent hver femte voksne i Danmark.

Fremover ønsker ministeren, at alle danskere automatisk bliver tilmeldt donorregisteret den dag, de fylder 18 år - og så skal man selv melde sig fra, hvis man ikke ønsker at stå der.

Treårige Esther reddet af ny lever

Familien Heidelbach synes godt om ministerens forslag. De mener, at såkaldt formodet samtykke skal indføres i Danmark.

Deres nu treårige datter var dødeligt syg af leverkræft. Men sidste år fik Esther doneret en ny lever efter otte måneder på venteliste.

- Det var en dejlig dag: Det var den dag, vi havde set frem til. Det kan ikke beskrives med ord, hvor meget det betød. Det var jo punktummet for Esthers forløb, siger Esthers mor, Karen Heidelbach, til TV 2.

Etisk Råd skal vurdere forslag

Sundhedsministeren har nu bedt Etisk Råd om at vurdere, om alle danskere automatisk skal tilmeldes donorregisteret, når de fylder 18.

- Jeg mener, vi skal gøre alt, hvad vi kan for at redde liv i Danmark. Sidste år var der 27 danskere, som mistede livet på venteliste, fordi de ventede på et livsvigtigt organ, som nyre, hjerte eller lunge. Derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan for at sikre flere organdonorer i Danmark, siger Sophie Løhde til TV 2.

Etisk Råd tog også stilling i 2008. Dengang anbefalede et snævert flertal at holde fast i ordningen, hvor man selv skal tilmelde sig.

Nu skal 17 nye medlemmer beslutte, om de vil tage emnet op igen. Men formanden har allerede gjort sig tanker:

- Jeg er selv læge og ved, hvor frustrerende det er, når man ved man har en behandling, som man af forskellige grunde ikke kan give. Men jeg kan også se problemet i, at formode, at nogen vil, hvis de ikke selv har sagt det, siger Gorm Greisen til TV 2.

DF klart imod forslag

Dansk Folkeparti er klart imod. De mener, at mere oplysning er løsningen - og så skal danskere selv sørge for at deres pårørende ved besked om deres holdning.

- Det er ikke staten, der skal eje min krop. Vi skal sikre os, at vi også selv kan tage stilling. Efterhånden bliver det sådan, at man skal have staten til at bestemme, hvordan vi lever. Nu skal de også tage stilling til, hvad de gør med dig, når du dør, siger partiets sundhedsordfører Liselott Blixt til TV 2.

I dag har familien Heidelbach selv stiftet organisationen ’Organdonation, ja tak’ for at få flere til at tage stilling:

- Vi er simpelthen nødt til at ryste posen og se, om ikke vi kan gøre det bedre. Det er simpelthen ikke godt nok, det der bliver gjort i Danmark i øjeblikket, siger Karen Heidelbach.

I slutningen at oktober skal Etisk Råd beslutte, om de vil gå videre med emnet.