Samfund

Her er teksten, der førte til forbud mod PET-bog

Det var en foromtale af bogen 'Syv år for PET', som lå til grund for Byrettens beslutning om at nedlægge fogedforbud og stoppe bogsalget.

'Han blotlægger PET-operationerne, de kendte og de ukendte, og han portrætterer tjenestens dedikerede agenter og kunsten at hverve en meddeler.' 

Sådan skriver forlaget People Press blandt andet i sin foromtale af bogen 'Syv år for PET', hvor tidligere PET-chef, Jacob Scharf, fortæller om sit arbejde i den hemmelige efterretningstjeneste. 

Og det er beskrivelser som denne, der ligger til grund for, at Københavns Byret har nedlagt fogedforbud mod bogen.

Bog går 'bag om sagerne'

Bogen er skrevet af journalist Morten Skjoldager. I foromtalen står der, at han har baseret bogen 'på aktindsigter i stakke af retsdokumenter, PET- og politirapporter og interviews med kilder i politiet og i de ekstremistiske miljøer':

'Jakob Scharf går også bag om sagerne, der satte ham skakmat i tjenesten,' står der i foromtalen, som fortsætter:  

'Han fortæller om sin chefmission og sit mandat til en modernisering af PET, der forvandlede den hemmelige tjeneste til en slagmark af sladder og lækager, og han tager bladet fra munden i affæren om nødløgnen, der fældede ham.' 

PET: Indhold kan være skadeligt

I en offentlig udtalelse bedyrer PET, at det lige netop er beskrivelsen af bogen, som ligger til grund for forbuddet.

Her skriver efterretningstjenesten, at omtalen giver indtryk af, 'at bogen kan indeholde fortrolige oplysninger, hvis offentliggørelse kan bringe personer i fare og skade PET’s muligheder for at forebygge, efterforske og modvirke forbrydelser'. 

Jakob Kvist, der er forlagsdirektør i People's Press, kalder forbuddet et klokkeklart brud på ytringsfriheden. Han mener ikke, at PETs begrundelse for forbuddet er rimelig. 

- Om de frygter, at Jakob Scharf skulle være gået amok i den her bog, er jo ikke mere rimeligt, end at han skulle gå amok til et middagsselskab, eller hvor han ellers færdes og have fortalt de samme ting, siger han. 

People's Press vil kære Byrettens kendelse til Landsretten.