Samfund

Flere voldtægtsofre søger økonomisk erstatning

Arkivbillede Linda Kastrup / Scanpix

I 2015 søgte et rekordstort antal ofre for voldtægt eller forsøg derpå økonomisk erstatning.

Ofre for voldtægt beder i stigende grad om erstatning for overgrebet.

Det viser årsberetningen fra Erstatningsnævnet ifølge Metroxpress.

Siden 2002 har nævnet udbetalt 60.000-70.000 kroner i erstatning for en voldtægt og det halve for et voldtægtsforsøg.

Hvor nævnet i 2013 modtog 98 ansøgninger om erstatninger for voldtægt og voldtægtsforsøg, så var ansøgningstallet i 2015 steget til 169. Det er det højeste antal i nævnets historie.

Sekretariatschef i Erstatningsnævnet Christian Højgaard gør opmærksom på, at man skal have meldt voldtægten til politiet, før man kan få erstatning.

- Vi kan se, at der har været en stigning i antallet af ofre for voldtægt, der har anmeldt sager til os. Vi kan dog ikke sige, hvorfor der har været den stigning, siger han.

Ser ikke på udbetalingen

Nævnet gør ikke op, hvor mange som rent faktisk får udbetalt erstatning. Men beløbet for såkaldt torterstatning, som er det typiske i voldtægtssager, er nogenlunde stabilt - godt ti millioner kroner om året.

Metroxpress satte sidste år i en serie om voldtægter fokus på, at man ikke kan få erstatning, hvis man venter mere end 72 timer efter voldtægten med at søge.

Det lovede Folketinget at ændre. Justitsministeriet meddeler i en mail, at justitsminister Søren Pind (V) ikke har nogle kommentarer, da hans ekspertudvalg endnu ikke er færdigt.

I udvalget sidder blandt andre bistandsadvokat Helle Hald, der er næstformand i landsforeningen Hjælp Voldsofre.

- Der er en del ofre, der via et øget informationsniveau i blandt andet pressen er blevet bekendt med muligheden for erstatning, selv om den ærligt talt ikke er voldsom stor. Der er nok også flere ofre, der har fået en bistandsadvokat, siger Helle Hald til Metroxpress.