Samfund

Jesper og Mikkel ville blive ramt af kontanthjælpsloftet: Så tog de sagen i egen hånd

Et timelønnet afløser-job banede vejen ud af kontanthjælpssystemet. Flere store danske virksomheder melder sig ind i kampen.

For bare få måneder siden var både 24-årige Jesper Dan Nielsen og 30-årige Mikkel Nielsen blandt de cirka 33.000 kontanthjælpsmodtagere, der ville blive ramt af kontanthjælpsloftet.

Nu arbejder de begge i Bella Center, der er ejet af BC Hospitality Group. Det er én af de virksomheder, der blandt andet udbyder jobs på 225 timer om året eller seks timer om ugen. Arbejder man det antal timer, har regeringen nemlig bestemt, at man kan undgå at blive ramt af kontanthjælpsloftet og dermed undgå at få skåret i sine ydelser.

- Vi er en virksomhed, der er gået fra at have ingenting at lave til at have ekstremt meget. Vi kan ikke have 400 kokke på fuld tid som fastansatte, der kun kan bruges otte gange om året. Det giver ikke nogen mening økonomisk set, siger Allan L. Agerholm, der er direktør for BC Hospitality Group

Kontanthjælpsloftet

Kontanthjælpsloftet sætter en grænse for, hvor meget man samlet kan modtage i kontanthjælp, boligstøtte og særlig støtte (en ydelse til høje boligudgifter til socialt vanskeligt stillede borgere, red.). 

Kontanthjælp og børnepenge er fredet, men det går ud over boligstøtte og eventuelt særlig støtte, hvis man rammer kontanthjælpsloftet. 

Ideen er, at der skal være større gevinst ved at tage et arbejde - selv til mindsteløn.

Kontanthjælpsloftet blev vedtaget i november 2015. 

En vej ud af kontanthjælpssystemet

30-årige Mikkel Nielsen, der er far til tre og har en kæreste på barsel, havde på grund af kontanthjælpsloftet udsigt til at miste sin boligsikring og cirka 3.000 kroner om måneden. 

Men selvom det ville have presset ham ekstra, var det ikke den trussel, der fik ham til at søge arbejde.

- Det giver mig noget at stå op til. Jeg duer ikke til, ikke at have et arbejde.

Både Jesper Dan Nielsen og Mikkel Nielsen opsøgte selv job hos Bella Center, hvor de arbejder som afløsere. De er ikke fastansat, men har begge langt over de 225 timer om året. Udover at undgå kontanthjælpsloftet er de helt ude af kontanthjælpen, og lever alene for deres løn.

- Hvis ikke jeg havde jobbet, ville jeg efter fire timer på jobcentret bare lave ingenting, siger Jesper Dan Nielsen.

Fælles opgave skal løftes

BC Hospitality Group har mellem 1.500-1.800 afløsere. Et job der kan give alt fra bare seks timer ugentligt til en fuldtidsstilling, og som giver fleksibilitet for både virksomhed, men også for folk som for eksempel er på kontanthjælp.

Ifølge direktør Allan L. Agerholm kan det føre til et fast job.

- Har du været afløser i længere tid og gjort det godt, vil du stå forrest i køen til en fastansættelse her, siger han.

225-timersreglen

Kontanthjælpsmodtagere skal vise, at de står til rådighed for arbejdsmarkedet ved at arbejde mindst 225 timer indenfor et år. 

Det svarer til cirka seks timer om ugen eller seks ugers fuldtidsarbejde.

Hvis en person i et ægtepar ikke opfylder kravet, mister han/hun sin kontanthjælp. Lever ingen af personerne i parret op til reglen, bortfalder kun den ene kontanthjælp.

Enlige mister 1000 kroner om måneden, hvis de ikke lever op til reglen.

Man kan fritages for reglen, hvis kommunen vurderer, at det er urealistisk, at personen kan arbejde 225 timer i løbet af et år.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Og Allan Agerholms virksomhed er ikke den eneste, der udbyder stillinger, der kan give kontanthjælpsmodtagere mulighed for at undgå kontanthjælpsloftet. I en rundringning foretaget af TV 2, oplyser både Silvan, Coop, Dansk Supermarked og Horesta, at de også har deltidsstillinger, der kan gå helt ned til de seks timer om ugen.

Ikke oplevet flere ansøgere

Jesper Dan Nielsen har arbejdet i Bella Center siden juni og Mikkel Nielsen siden august. Derfor nåede de altså ikke at blive ramt af det kontanthjælpsloft, der trådte i kraft den 1. oktober. Men selvom mange af den grund vil have færre penge mellem hænderne, har det ikke givet flere jobansøgere til Allan L. Agerholm.

- Vi har ikke kunne se en stigning endnu. Men det kan være, at det kommer, når folk har levet med det i lidt tid, siger han.

I TV 2s rundringning fortalte de øvrige virksomheder, at de heller ikke har oplevet store stigninger i antallet af ansøgere. Flere mener dog, at der kan være en stigning i de lokale afdelinger og butikker, og at det desuden er for tidligt at konkludere noget.

Håber på fast job

Selvom Mikkel Nielsen og Jesper Dan Nielsen er ude at kontanthjælpssystemet har de begge varierende timer hver uge og ingen fast stilling. Jesper Dan Nielsen forventer dog ikke, at dette bliver et problem.

- Der er altid noget at lave herude, man keder sig aldrig, siger han.

Hos Mikkel Nielsen er der et lidt større ønsket om noget fast arbejde.

- Jeg håber, jeg kan vise, jeg er god til det her, og så få noget fast. Det er jo rart at have noget, man kan regne 100 procent med, siger han.

De arbejder begge i gennemsnit mellem 90 og 120 timer om måneden.