Samfund

Det sker der med huden, når du går i solarium

Antallet af unge danskere, som går i solcenter, er stigende. Her kan du læse om nogle af de hyppigste konsekvenser ved brug af solarium.

Måske går du kun i solarium, inden du skal på ferie. Måske gør du det for at booste dit indtag af D-vitamin. Eller også er du én af de danskere, som jagter lidt ekstra kulør i vinterkulden. 

Lige meget hvad er én ting sikkert: De skarpe UV-stråler er skadelige for din hud. 

Antallet af danske solariebrugere har været faldende siden 2007. Nye tal fra Kræftens Bekæmpelse viser dog, at der er sket en stigning i brugen blandt de unge. 14 procent af de 15 til 25-årige har i år besøgt et solcenter, og det er fire procent mere end sidste år. 

Solarietur som en spansk sommerdag

Men hvor skadelig er turen i solcenteret egentlig?

Hudlæge fra Bispebjerg Hospital Hans Christian Wulf forsker i solens virkning på huden. Han fortæller, at en tur i solariet svarer til en varm sommerdag i Spanien. For mens den danske sommersol har et UV-indeks på fire, er solariets UV-indeks 12.

- Men hvor skadeligt det er, kommer meget an på, hvor ofte du går i solariet. Derudover er der mange, som vælger at tage to ture efter hinanden, og det øger jo skaden, siger han. 

Hvis du har taget sol 100 gange om året, udsætter du kroppen for det, der svarer til 300 fareenheder, fortæller Hans Christian Wulf. 

- Tilsvarende vil solens stråler give 150 fareenheder, så man kan sige, at en tur i solariet er dobbelt så farlig, siger han. 

Risikoen for at udvikle kræft bliver to til tre gange så stor ved brug af solarium. Og bliver du forbrændt i solcenteret, øger du risikoen endnu mere,

Hans Christian Wulf, hudlæge

Øger risiko for at udvikle kræft

Jo mere, du går i solarium, jo større risiko har du for at udvikle hudsygdomme som kræft.

- Risikoen for at udvikle kræft bliver to til tre gange så stor ved brug af solarium. Og bliver du forbrændt i solcenteret, øger du risikoen endnu mere, siger Hans Christian Wulf. 

Han understreger samtidigt, at risikoen for at udvikle hudsygdomme er langt større end de gavnlige effekter, du får for tur under solrørene - for de findes da også. 

- Dem, der forsvarer brugen af solarier vil nok sige, at det er en kilde til D-vitamin. Og det er også rigtigt. Men hvis du går i solarium, får du meget mere D-vitamin, end kroppen kan indtage, og alene ti minutter ude i den danske sol er nok til at dække dit daglige behov, siger Hans Christian Wulf. 

Herunder kan du se nogle af de største konsekvenser ved brug af solarium. 

Hudsygdomme, som kan forekomme ved brug af solarium

Brugen af solarium kan have flere alvorlige konsekvenser for din hud. Læs om de hyppigste her.

Basalcellekræft

Basalcellekræft

Basalcellekræft er den hyppigste form for hudkræft. Omkring 36.000 danskere bliver hvert år ramt af kræften, oplyser hudlæge Hans Christian Wulf. 

Sygdommen opstår som regel på den del af huden, som bliver udsat for sollys - eller solarium. Det vil ofte være hoved, hænder og hals.

Hudkræften kan se ud på forskellige måder, men det er ofte en knude eller en rød plet, som skæller og eventuelt bløder. ​

Foto: Sundhed.dk

Pladecellekræft

Pladecellekræft

Pladecellekræft er den farligste form for hudkræft. Omkring 2000 danskere bliver hvert år ramt, oplyser hudlæge Hans Christian Wulf. 

Hudkræften viser sig ofte som en svulst med et centralt sår, der ikke vil hele. I få tilfælde kan pladecellekræft sprede sig til lymfeknuderne. Årligt dør næsten 60 danskere af hudsygdommen. 

En lang række faktorer øger risikoen for at udvikle pladecellekræft. Den vigtigste faktor er for meget sollys, både ude og i solarium.

Foto: Sundhed.dk

Modermærkekræft

Modermærkekræft

Modermærkekræft er en aggressiv kræftform. Det er påvist, at der er en sammenhæng mellem alvorlige solskoldninger og modermærkekræft.

I de seneste 60 år er antallet af danskere med modermærkekræft mere end tredoblet, oplyser hudlæge Hans Christian Wulf.

2300 danskere bliver hvert år ramt af sygdommen. Heraf dør over 180 personer. Unge under 35 år, som har taget solarium, har 60 procent større risiko for at udvikle kræftformen. 

Foto: Ove Kristensen / Kræftens Bekæmpelse

Blæredannelse i huden

Blæredannelse i huden

Bliver du forbrændt under din solarietur, kan du udvikle små væskefyldte blærer på huden.

Selvom blærerne forsvinder igen, er der sket varige skader i hudcellernes arvemateriale. Disse skader kan udvikle sig til kræft i huden.

Foto: Sundhed.dk

Fotoallergisk reaktion

Fotoallergisk reaktion

Hvis du udsætter kroppen for sollys, mens du tager medicin, kan der opstå en såkaldt fotoallergisk reaktion.

Det er en form for solskoldning, og udslættet opstår ved selv det mindste sollys - og derfor også solarium. 

Det kommer blandt andet i forbindelse med indtagelse af antibiotika, ankemedicin, antidepressiv og p-piller med højt østrogenindhold. 

Foto: Scanpix / Scanpix

Soleksem

Soleksem

Soleksem er stadiet før en egentlig forbrænding og rammer 20 procent af alle danskere.  

Huden danner små røde knopper og bliver varm og hævet - og så klør den. 

Har du først fået soleksem i solariet, er der stor risiko for, at det vender tilbage igen, næste gang du besøger dit solcenter. 

Foto: Sundhed.dk

Herpes i huden

Herpes i huden

Har du først været ramt af herpes i huden - i daglig tale kaldet forkølelsessår - har du tendens til at udvikle det igen. 

En af de største risikofaktorer for gentagne gange at udvikle herpes er skarpt sollys - og derfor også solarium. 

Ved forkølelsessår opstår der ofte blæredannelse omkring læberne. Symptomerne er kløe og en brændende fornemmelse, mens såret ofte sprækker.

Foto: Sundhed.dk

Kilde: Kræftens Bekæmpelse, Sundhed.dk og hudlæge Hans Christian Wulf