Samfund

Tænketank: Facebook-center vil udlede enorm mængde CO2

Elforbruget Facebooks nye datacenter i Odense svarer til 330.000 husstande, lyder det fra grøn Tænketank.

Opfører Facebook sit datacenter i Tietgenbyen i Odense, kan det resultere i en øget udledning af CO2 på op mod en million ton om året. Det svarer til 330.000 husstandes årlige elforbrug.

Det vurderer den grønne tænketank Concito på baggrund af en sammenligning med Apples datacenter i Viborg, skriver Information.

- Det er markant, siger Torben Chrintz, videnschef i tænketanken, til Information.

Der er tale om en sammenligning af to såkaldte VVM-vurderinger af henholdsvis Apples og Facebooks byggerier, der ser på virkninger på miljøet og udarbejdes på særlige anlægsprojekter, inden bygningen må opføres.

- Det her er ganske meget. Her er vi er ude over småtingsafdelingen, siger formanden for regeringens uafhængige ekspertorgan Klimarådet, Peter Birch Sørensen.

Vil droppe vindmøller

Han ser et problem i, at man øger elforbruget og skærer ned på den grønne omstilling på samme tid.

For eksempel har regeringen planer om at droppe opførelsen af kystnære vindmøller, og det er medvirkende til, at det øgede elforbrug ikke bliver grønt.

Direktøren for Dansk Energi, Lars Aagaard, ser omvendt etableringen af det strømslugende datacenter i Odense som den helt rette vej at gå, hvis Danmark vil omstille energiproduktionen.

- Det her er et skridt på vejen til en grøn omstilling. Hvis Facebook placerer datacentret i Danmark, får vi en øget efterspørgsel på el på det danske marked, hvilket vil skrue elpriserne lidt op.

- Det vil give incitament til at investere i ny grøn energi, siger Lars Aagaard.

Ifølge Dansk Energi er der altså en direkte sammenhæng mellem et øget elforbrug og en omstilling til vedvarende energi.