Overblik: Boligskatter og ejendomsvurderinger 'for dummies'
Regeringen er klar med et forslag til fremtidens boligskatter og ejendomsvurderinger. Bliv klogere på, hvad det egentlig er.
Regeringen er onsdag klar med et plaster på det sår, der har gnavet hos tusindvis af boligejere, som betaler for meget i skat på grund af upræcise, forkerte eller urimelige ejendomsvurderinger.
Men hvad betyder det nye forslag egentlig?
Alle ejendomme i Danmark har en såkaldt ejendomsvurdering, der lægger fundamentet for, hvor mange penge en boligejer skal betale i forskellige boligskatter.
Først er der grundskyld. Det er en skat for den jord eller grund, som boligen står på. Et kært barn har som bekendt mange navne, og derfor kan du have hørt denne skat omtalt som ejendomsskat eller grundskat.
Derudover skal boligejere betale ejendomsværdiskat. Det er skatten for selve huset, der er bygget oven på grunden.
Regeringsforslag skal afspejle virkeligheden
De nye – og forhåbentlig mere præcise – ejendomsvurderinger er klar i 2019. De skal afspejle virkeligheden, ønsker regeringen. Det er der afsat 24 milliarder kroner til.
Kort fortalt vil den boligskat, du skal betale efter 2020, følge din ejendomsvurdering. En højere huspris og grundværdi vil derfor betyde højere skatter.
Og selvom nogle ejendomsvurderinger vil blive lavere, vil de fleste ejerboliger blive vurderet højere end i dag på grund af en stigning i boligpriserne.
At boligvurderingerne følger prisudviklingen betyder, at skatten vil dæmpe både prisstigninger og prisfald og derved modvirke boligbobler. Boligbobler er kendetegnet ved, at prisen på en ejendom er løsrevet fra den økonomiske udvikling, hvilket er uholdbart.
Rabatordning på boligskat
For de boligejere, som har købt hus før 2020, vil boligskatten ikke stige. Regeringen vil indføre en såkaldt skatterabat, så du slipper for at betale mere i skat efter den nye vurdering. Den rabat vil fortsætte år efter år - men kun så længe, du bliver boende.
Med rabatordningen vil det være attraktivt at købe hus inden udgangen af 2020. Flere økonomer vurderer, at det er sandsynligt, at der kommer stigninger i priserne frem til det tidspunkt. Det betyder omvendt, at priserne vil falde efter.
Det er dog sandsynligt, at en del boligejere kommer til at blive boende længere i et hus, end de ellers ville. For hvis de flytter, mister de skatterabatten.
Du kan vente med at betale skat
I regeringens forslag kan du også vælge kan indefryse din boligskat.
Det kan du gøre, hvis din husvurdering pludselig stiger kraftigere end din lønudvikling, og du derfor ikke har råd til at betale boligskatten.
Den indefrosne skat skal du betale tilbage, når du sælger boligen.
Har du betalt for meget?
Nogle boligejere har betalt alt for mange penge i skat på grund af de gamle og i flere tilfælde forkerte ejendomsvurderinger. Måske husker du historierne om naboerne i ens huse, der alligevel betalte for helt forskellige skatter?
De boligejere, der siden 2011 har betalt for meget i skat på grund af for høje vurderinger, får deres penge tilbage. Og det sker helt automatisk, fortæller skatteministeren. I alt får 730.000 danskere penge tilbage. Af de 24 milliarder kroner bliver 10 milliarder afsat til tilbagebetalingen.
Hvis man modsat har betalt for lidt, fordi ens bolig tidligere har været vurderet alt for lavt, så kommer der ingen ekstra regning fra skat.
Kilder: Skat.dk, Borger.dk, Las Olsen Cheføkonom i Danske Bank