Samfund

Nina opsnuser blodsugende insekter - kan afsøge et hotelværelse på ti minutter

Aldrig før har danske skadedyrsbekæmpere set så mange blodsugende væggelus, som de gør nu. Og det gav hundetræner John Damsager en idé.

Ved første øjekast ligner Nina en ganske almindelig labrador. Pelsen er sort, og øjnene er nysgerrigt rettet op mod John Damsager.

Men Nina er langt fra som andre hunde. Hun kan nemlig opsnuse væggelus.

- Hun har en fortræffelig lugtesans og kan afsøge et gennemsnitligt hotelværelse på 10 minutter, siger John Damsager, som træner hunde, når han ikke underviser i folkeskolen.

I foråret – kun et halvt år efter, at den 6-årige labrador blev færdiguddannet - fik Nina arbejde i skadedyrsbranchen.

Hun og John arbejder nu deltid hos en af landets største skadedyrsbekæmpere, og efterspørgslen på deres ekspertise stiger. Hver uge er de på jagt, oplyser John Damsager.

Nina er oplært på Emmentaler

Hunde er i mange år blevet brugt til specialiserede arbejdsområder, som eksempelvis af opsnuse bomber og narko, men Nina er den første hund i Danmark, som har specialiseret sig i at opspore små blodsugende insekter.

Uddannelsen var omstændig, men idéen enkel, fortæller John Damsager, som tidligere var bombehundefører og nu er førerhundetræner, ligesom han rådgiver om brug af hunde til specialpædagogik.

Eksperternes væggelus-råd

Skal du på ferie, risikerer du at få væggelus med hjem. Uanset om destinationen hedder København, London eller Goa, er 1-stjernet eller 5-stjernet.

Men du kan tage nogle forholdsregler. Læs dem herunder:

  1. Tjek under madrassen. Er der spor af væggelus, så bed om et nyt værelse.
  2. Behold tøjet i din kuffert og hold den lukket, når du ikke bruger den.
  3. Placer aldrig tøj på sengen, eller kuffert under sengen.
  4. Kan dit tøj tåle det, så vask det på 60 grader, når du kommer hjem.
  5. Vask din taske og støvsug gulvet, hvor tasken har stået.

Kilde: Anticimex

- Det handler om at få koblet den lugt af det, man gerne vil have hunden til at finde, sammen med noget, der har kvalitet for hunden. Nina er oplært på Emmentaler, siger han og uddyber:

- Vi startede med at have nogle små containere. Nogle af dem var tomme, andre indeholdt væggelys. Når Nina markerede de rigtige, belønnede vi hende med et stykke ost. Det virker for hende.

Kan lugte sig frem til én hunlus

Nu er labradoren blevet så dygtig, at hun kan lugte sig frem til én enkelt hunvæggelus. Og spørger man eksperter, er det ret imponerende. Af biologiske årsager lugter hunnerne nemlig mindre end hannerne.

Når jeg ser krimiserier, sidder de på mit underben og spiser. Det er mig, der er maden

John Damsager, hundetræner

Og det at kunne finde frem til hunnen er alfa og omega, hvis man vil væggelusene til livs:

- Der behøver bare at være én befrugtet hun med hjem i kufferten, så har man grundlagt en helt ny stamme derhjemme, så det er vigtigt at finde dem, siger John Damsager.

Ofte er det på privatadresser, John og Nina kommer på besøg på, men deres service gælder alle steder, hvor der kan være væggelus. Typisk er det hoteller, vandrehjem og feriehytter, hvor der er forholdsvis stor udskiftning i gæster.

De spiser af mit underben

John Damsager har kastet alt ind i projekt ’væggelusehund’, som begyndte, da han studerede hundeadfærdsbiologi på Linköping Universitet i Sverige.

På et laboratorium har han 500 væggelus, som han og Nina øver sig med. En ekspert fra Aarhus Universitet har sikret, at væggelusestammen er ren, og det er vigtigt, siger hundetræneren. Indimellem skal de nemlig have mad:

- Når jeg ser krimiserier, sidder de på mit underben og spiser. Det er mig, der er maden, og derfor er det vigtigt, at de er rene. Man kan ikke bare skrabe lusene sammen alle mulige steder fra, for jeg skal ikke risikere at blive smittet, siger han.

Væggelusene kan leve uden mad i et år, så de får lov til at suge blod på John Damsager på skift, så de er klar til at blive brugt til træning igen.

Uddannelsen af væggelusehunden er blevet til i et samarbejde mellem Danminar og Aarhus Universitet, som blev tildelt en bevilling på 85.000 kroner til projektet.