Samfund

Flygtninge legede vikinger for en dag: - Jeg elsker det

Modemanden Jim Lyngvild siger, at man godt kan beskytte sit land og være glad for at møde flygtninge på samme tid.

Debatten om, hvad det vil sige at være dansk, har fyldt meget herhjemme den seneste tid.

Det gjorde den også i Odense onsdag, men måske på en lidt anden måde end tidligere.

Modemanden Jim Lyngvild havde inviteret en større gruppe syriske flygtninge til jernalderlandsbyen i Odense, hvor han introducerede dem til drabelige tvekampe, produktion af pilespidser og vikingeklæder.

Formålet for den asatroende Lyngvild var dels at udbrede kendskabet til sin vikingetro, men samtidig ønsker han også at byde de syriske flygtninge velkommen til Danmark.

Han er medlem af Det Konservative Folkeparti, men har tidligere stået sammen med Dansk Folkeparti i flere sager. Det betyder dog ikke, at han ikke kan glæde sig over at møde flygtninge, siger han.

- Folk har sådan en idé om, at man enten er sort eller hvid i Danmark. Hvis man beskytter sit land, så kan man bestemt ikke lide flygtninge, og sådan er det jo slet ikke. Jeg elsker da nuancerne, og jeg elsker da at se de her glade unger, det betyder jo ikke, at jeg ikke kan lide mit land, eller jeg ikke godt vil beskytte mit land, siger han.

10-årige Majd: - Jeg elsker det

Under dagens arrangement, hvor omkring 100 syriske flygtninge kom på besøg, prøvede børnene blandt andet at klæde sig ud i vikingetøj, fægte med sværd og holde en rovfugl. Alt sammen for at få dansk kultur ind på en ny måde, siger Jim Lyngvild.

- Det her viser, hvordan man også kan lave integration og fortælle kulturhistorie. Altså lege det ind gennem kulturhistorie.

En af de besøgene er Siad Attari, der før han kom til Danmark, var børnelæge i Syrien.

- Det er virkelig skønt. Det handler måske om kulturen i Danmark, Danmarks historie og om vikingerne, siger Siad Attari.

Hans 10-årige søn er klædt ud som viking og taler fint dansk.

-  Det er meget pænt og godt. Jeg elsker det, siger Majd Attari.

Jim Lyngvild åbnede tidligere på året en vikingeborg ved Haagerup på Fyn. Her var blandt andre udlændingeminister Inger Støjberg (V) og Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), med til indvielsen.

Kulturminister Bertel Haarder (V) ønskede dog ikke at være med, da han ikke mener, at asatroen bør være en godkendt trosretning.