Tusindvis af danskere bliver i disse dage stukket i armen

Influenzasæsonen er igang, og derfor bliver tusindvis af danskere i disse dage vaccineret for sygdommen. Men ikke nok, mener Sundhedsstyrelsen.

Tal om influenzavaccination

Både WHO og EU har som målsætning, at vaccinationsdækningen for borgere på 65 og derover skal være på 75 procent. Sidste år var det herhjemme 44 procent af de ældre, der lod sig vaccinere.

Ifølge sundhedsstyrelsen forebygger vaccinationerne årligt mellem 500 og 1000 dødsfald.

To sekunder. Så kort tid tager det sygeplejerske Kate Løwe at give en influenzavaccination.

Køen foran hende slanger sig hele vejen ned ad gangen i Kulturhuset Pilegården i Brønshøj. Rigtig mange ældre har nemlig taget imod tilbuddet om at få det lille stik, som sikre dem mod de mest almindelige typer influenza det næste års tid.

- Mit helbred fejler egentlig ikke noget, men når jeg nemt og bekvemt kan få vaccinen, så tager jeg imod det, siger Sonja Schjødt lige inden hun trækker bluseærmet ned over skulderen og får sin vaccine. 

Størstedelen af de personer, som er mødt op i kulturhuset er enige med Sonja Schjødt: De ser det som et positivt, forebyggende tiltag til at sikre sig mod en slem omgang influenza, at de kan komme forbi en formiddag og hurtigt få klaret årets influenzavaccination.

Ikke alle har gavn af vaccinen

I lægehuset AmagerCentrets Læger på Amager i København er der også travlhed i disse dage. Mandag blev cirka 50 patienter vaccineret og det samme tirsdag. Her fortæller praktiserende læge, Jan Henrik Værnet, at han ikke nødvendigvis anbefaler vaccinen til sine patienter.

- Hvis min patient kommer og fortæller, at de føler sig sunde og raske og ikke har nogle kroniske sygdomme, så synes jeg ikke, min patient bør udsættes for eventuelle bivirkninger fra vaccinen, bare fordi de er over 65 år, siger Jan Henrik Værnet.

WHO anbefaler, at 75 procent af folk over 65 vaccineres mod influenza, men gør ikke det store indtryk på lægen.

- Jeg synes, det er en individuel vurdering, og jeg arbejder ikke aktivt for, at så mange af mine patienter bliver vaccineret.

Influenza sæsonen er igang, men ikke alle praktiserende læger vil masse-vaccinere patienter mod influenza.

Jo flere vaccinerede, jo bedre

Hos Statens Seruminstitut er man dog ikke i tvivl om, at målet om de 75 procent er den rigtige vej at gå.

- Hvis influenzavaccinen skal komme så mange som muligt i risikogrupperne til gode, så er det også et spørgsmål om at tage et kollektivt ansvar. Hvis nu jeg er sund og rask, men min mand er i risikogruppen, så bør jeg også lade mig vaccinere, så jeg undgår at smitte ham, siger overlæge Thea Kølsen Fischer, der er afsnitsleder hos Virologisk Overvågning og Forskning ved Statens Seruminstitut.

- Der har ofte været debat om, at vaccinen ikke virker godt nok. Vi anerkender, at det er ikke verdens bedste vaccine, men det er den, vi har. Og selv i de år med dårligere effekt kan man argumentere for, at en lille effekt er bedre end ingen beskyttelse, siger Thea Kølsen Fischer.

Det er svært at lave den helt rigtige vaccine, fordi den virus, der forårsager influenza, ændrer sig nemlig hele tiden, forklarer Thea Kølsen Fischer.

Sådan beskytter du dig selv og andre mod sygdomme

 1. Bliv vaccineret

  Hvis du tilhører en risikogruppe, er det ifølge Sundhedsstyrelsen en god ide at blive vaccineret.

 2. Vask hænder

  Vask hyppigt dine hænder med vand og sæbe og lær dine børn at gøre det samme.

 3. Host IKKE i hånden

  Host eller nys i ærmet og ikke i dine hænder. Undgå andres host og nys.

 4. Bliv i sengen

  Hvis du er syg, så bliv hjemme - hvis du tager på arbejde, smitter du andre.