Samfund

Ny BZ-bog får begejstrede anmeldelser

Peter Øvigs fortælling om 1980'ernes bz'ere indfrir både anmeldernes forventninger og bange anelser.

Peter Øvig Knudsen har skabt sig en stor forfatterkarriere som dokumentarist ved historisk at afsøge de yderliggående.

I bogen "BZ. Du har ikke en chance - tag den!", der udkommer tirsdag, fortæller han historien om bz'ernes halve snes besættelser i løbet af 1980'erne.

Og anmelderne er begejstrede.

Dysfunktionel familie

Blandt de store dagblade er Jyllands-Postens anmelder mest tilbageholdende med sine stjerner, og han giver den trods alt fire ud af seks.

Cirka halvdelen af bogen handler om, hvordan forfatteren har fundet sine meddelere, talt med dem og hvordan de tidligere bz'ere har håndteret situationen.

- Den demonstrerer bevægelsen som en lukket, dysfunktionel familie eller stamme, som man vanskeligt kommer ud af. Selv 25 år efter.

- Øvig maser på, men kommer ikke ind til kernen. Man må beundre hans vedholdenhed. Flere gange undervejs forstår han "ikke en brik" af det hele, skriver Jyllands-Postens anmelder.

Interview som omdrejningspunkt

I Kristeligt Dagblad og Berlingske får bogen fem ud af seks stjerner, og i Politiken får den fem hjerter ud af seks.

Kristeligt Dagblads anmelder savner lidt mere kontekst og mener, at Øvig forsømmer at analysere bevægelsens organisation, struktur og ikke mindst hierarki.

Til gengæld giver det teksten nerve, at Øvig gør det journalistiske interview til omdrejningspunktet og lader aktørerne selv komme til orde, mener anmelderen.

- Øvig er en rutineret fortæller, og hvis man kan leve med, at forfatteren er så optaget af sin egen researchproces, får man med denne bog en veldokumenteret redegørelse for et dramatisk årti, da nogle hundrede unge hærgede København.

Fyldt med nerve

Berlingskes anmelder mener, at bogen "nærmest sitrer af nerve":

- Skulle Øvigs bog alene vurderes ud fra sin evne til at rive læseren med, ville den indkassere seks funklende stjerner.

- Men set gennem den kritiske læsebrille trækker det fra, at han ikke tager en holmgang med de bz’ere, der vender ham ryggen, klapper i som østers eller kaster sten gennem ruderne i hans hjem.