Samfund

Jussi Adler møder sine kritikkere: - I er stort set de eneste man kan stole på

Tyve bogbloggere fra hele Danmark var tirsdag indbudt til et helt særligt arrangement med den nok mest populære danske forfatter Jussi Adler-Olsen.

På torsdag udgiver Jussi Adler-Olsen den syvende bog i serien om Afdeling Q. Og han sætter meget stor pris på de helt uafhængige bogbloggere, der skriver deres anmeldelser på nettet.

- I er stort set de eneste, man kan stole på, fordi I ikke skal repræsentere andet end jeres egne holdninger. I har en meget større magt, end avisanmelderne har i dag, sagde han under frokosten med bogbloggerne.

Og de bloggere, som TV 2 talte med i dag, var parate til at kvittere med fem hjerter. Den pensionerede lærer Jan Findal, der driver bogbloggen findalskrimiside.dk, læste de sidste 50 sider af bogen på vej i toget fra Horsens til København. Han anmelder mindst én bog om ugen.

- Det er en rigtig god bog. Han kan virkelig skabe spænding og humor, siger han.

Betina Nielsen fra krimifan.dk er enig.

- Du griner og græder og gyser. Jeg er sikker på, at den vil slå igennem i alle aldre. Den er til et femmer-hjerte, siger hun.

Hos Politikens Forlag har man taget konsekvensen af, at det er blevet meget sværere at få bøger anmeldt i aviserne.

Bogbloggere har et andet perspektiv

- Det, vi hører fra aviserne, er, at der er færre og færre ressourcer til at lave anmeldelser. Så det er naturligt for os at søge efter andre platforme. Derfor er bogbloggere rigtig vigtige for os, siger PR-koordinator Helle Skov Wacher fra Politikens Forlag.

- Vores anmeldelser kommer lige fra hjertet. Og folk ved, at hvis de har samme smag som mig, så kan de roligt læse en del af de bøger, som jeg anbefaler, siger Betina Nielsen.

- Vi har et andet perspektiv end dem, der måske er uddannede journalister. Det er bare helt nede på jorden, siger Christina Rand Kristensen fra krummeskrummelurer.dk.

Tjener ikke penge på at anmelde bøger

Fælles for alle bogbloggerne er, at de ikke får penge ud af at anmelde bøger.

- Men vi får bøger. Mange bøger, siger Jan Findal med et stort smil.

Udflugten til København bød på en helt særlig rundtur i Kongens Have. Det er nemlig her, at en stor del af handlingen i Jussi Adler-Olsens nye roman Selfies udspiller sig.

- Den bedste location for en forbrydelse er der, hvor trygheden er størst, siger Jussi Adler-Olsen og viser rundt i det dejlige solskinsvejr i parken.

- Men derude i buskene lurer det, der kommer til at ødelægge alt.

Det er nemlig i en af buskene, at et af bogens mord bliver udført. Og for at understrege alvoren smider Jussi Adler-Olsen sig i græsset og lader som om, at han er liget.

- Et godt mord, et enkelt klask. Mere skal der ikke til, siger han.

Og han ved, hvad han taler om. Hans bøger er solgt i over 40 lande i over 14 millioner eksemplarer.