Samfund

Voldsramt sygeplejerske står frem på tv: Vigtigt at sætte fokus på problemet

33-årige Kristine Eriksen oplevede, at en patient på psykiatrisk skadestue tog kvælertag på hende. Hun vil nu sætte fokus på vold mod sygeplejersker.

Sygeplejerske Kristine Eriksen blev nytårsaften 2015 udsat for et voldeligt overfald under sin vagt på den psykiatriske skadestue på Bispebjerg Hospital.

En psykotisk patient gik amok i venteværelset, og da Kristine Eriksen forsøgte at dysse hende ned, gik patienten hen og greb fat om hendes hals.

- Jeg synes, det er meget grænseoverskridende, at der er én, der forsøger at tage kvælertag på mig, og går direkte mod mig og min person, siger Kristine Eriksen i mandagens afsnit af 'Holder lov og orden', hvor hun møder i retten for at vidne mod sin overfaldsmand.

Se videoklip fra programmet øverst.

Nemmere at gå hjem og glemme det

Ifølge den 33-årige sygeplejerske fra Frederiksberg er vold mod offentligt ansatte et problem, som ofte bliver overset. Og derfor vælger hun at stå frem på tv for at sætte fokus på det.

- Jeg føler lidt, at jeg skal anmelde de her sager for at få sat fokus på den vold, der foregår i psykiatrien mod offentligt ansatte, pædagoger og sygeplejersker og så videre, lyder det fra Kristine Eriksen i programmet, og hun tilføjer over for TV 2.

- Der er rigtig mange voldsepisoder, der ikke bliver anmeldt. For det er jo en lang og besværlig proces, man skal igennem. Man skal blandt andet til afhøring hos politiet og vidne i retten. Så er det nemmere bare at gå hjem fra arbejde og glemme det, forklarer hun.

Holder lov og orden3

12. maj 2016 fulgte TV 2 med hundrede kameraer livet i det danske retsvæsen - både blandt advokater, kriminelle, domstole, justitsministeren og politiet.

I stil med reportageserien 'Holder Danmark i live', som omhandler det danske sundhedsvæsen, viser også 'Holder lov og orden' et øjebliksbillede af justitsvæsenet, som hvert år koster samfundet 17 milliarder.

Gennem ti programmer følger seerne blandt andet dommen i "Sigøjner-bossen" Gimi Levakovic's udvisningssag, politiets indsatsledere på arbejde ved alvorlige trafikuheld og dommerdilemmaer i diverse retssager.

Vises mandag kl. 21.25 på TV 2.

Har stadig mén fra et tidligere overfald

Hvor Kristine Eriksen slap uskadt fra voldsepisoden nytårsaften, var hun ikke så heldig for et par år siden, hvor hun blev overfaldet på Psykiatrisk Center Sct. Hans.

- Det var rigtig voldsomt. Jeg blev gennemtævet af en mandlig patient og pådrog mig en ret slem rygskade, som jeg stadig døjer med, fortæller hun og fortsætter.

- Faktisk var vi tre ansatte, der blev tævet af patienten. Vi kunne ikke holde ham, og selv om vi hurtigt fik slået alarm til politiet, nåede der at ske rigtig meget på de omkring tre minutter, der gik, før de ankom, konstaterer sygeplejersken, som har fået arbejdsskadeerstatning for den diskusprolaps, hun pådrog sig ved overfaldet.

Det er præmissen for at arbejde sådan et sted

På trods af sin unge alder har Kristine Eriksen allerede meget erfaring med at arbejde i den svære ende af psykiatrien. For ni år siden blev hun uddannet som sygeplejerske, og siden 2009 har hun udelukkende arbejdet på psykiatriske afdelinger.

- Det er et spændende speciale, og jeg kan godt lide at arbejde med det. Jeg brænder for at hjælpe socialt udsatte og svage medmennesker, siger Kristine Eriksen, som samtidig understreger, at interessen overskygger frygten for at blive overfaldet.

Det er jo ikke min privatperson, som han eller hun angriber, men arbejdspersonen.

Kristine Eriksen, sygeplejerske

- I det øjeblik, jeg sætter nøglen i døren til min arbejdsplads, er jeg klar over de risici, der følger med. Det er jo folk, der har det dårligt, så der sker den slags ting på daglig basis, og indimellem må man tage chancer. Det er præmissen for at arbejde sådan et sted, forklarer hun og tilføjer.

Tager det aldrig personligt

For udenforstående kan det måske være svært at forstå, at en ung kvinde vil risikere liv og lemmer for at hjælpe svært psykisk syge. Men Kristine Eriksen lader sig ikke påvirke mentalt, og hun er ikke angst for at gå på arbejde.

- Jeg tager det aldrig personligt, når en patient råber efter mig eller griber til vold. Det er jo ikke min privatperson, som han eller hun angriber, men arbejdspersonen. Regel nummer ét er, at man som ansat altid holder kortene tæt til kroppen, så der ikke er noget, de kan bruge imod én, forklarer hun og fortsætter.

- For eksempel har overfaldet nytårsaften ikke ændret mit privatliv på nogen måde.

Kristine Eriksen kan dog godt være bekymret over, at patienter i psykiatrien i stigende grad optræder voldeligt over for personalet, blandt andet fordi de er påvirkede af stoffer, og fordi nedskæringerne i de psykiatriske sengepladser og beredskabet i det hele taget gør situationen værre.

- Den seneste nedskæring har vi mærket ved, at akutberedskabet, som kører ud til folk, er blevet sparet væk i hverdagene og kun fungerer i weekenderne. Så nu er der endnu flere ustabile patienter, der havner på de psykiatriske skadestuer. Godt nok har personalet lært selvforsvar og særlige greb til at pacificere patienter, men det er ikke altid tilstrækkeligt, mener hun.

"Fængselsvagterne passer godt på os"

Selv om Kristine Eriksen brænder for psykiatrien og foretrækker at arbejde inden for det felt, har hun skiftet job efter overfaldet på Bispebjerg psykiatriske skadestue.

- Overfaldet skete på min sidste arbejdsdag i akutmodtagelsen, og det var faktisk helt tilfældigt, at det lige netop var dén dag. Det var ikke grunden til, at jeg stoppede med at arbejde der, det var fordi jeg havde for mange nattevagter, og det var hårdt både fysisk og psykisk, fortæller hun.

Kristine Eriksen arbejder nu på Vestre Fængsels hospital, som tager sig af alle typer patienter. Her kan der også opstå voldelige episoder, men personalet er generelt ikke så udsatte i fængslet.

- Der er jo fængselsvagter, som passer godt på os. De er altid med på sidelinjen, så de kan gribe ind, hvis der er tale om potentielt farlige patienter. Men der sker sjældent noget alvorligt, for patienterne betragter os jo som hjælpere. Så vidt jeg ved, har der aldrig været en arbejdsskadesag herinde, slutter hun.

I mandagens syvende afsnit af 'Holder lov og orden', kan seerne følge Kristine Eriksen, når hun vidner mod sin overfaldsmand i Retten på Frederiksberg.

Se 'Holder lov og orden' mandag kl. 21.25 på TV 2 - eller se snigpremieren lige nu på TV 2 Play