Hver anden ældre dropper vaccination mod influenza

Vaccination forebygger 500 til 1000 influenzadødsfald om året. Målet er at nå tre ud af fire ældre.

Efterår er lig med et nålestik i armen. Lægekonsultationer og vaccinationsklinikker samt en række apoteker vil de næste uger samle ældre og kronisk syge til den årlige influenzavaccination.

Fra 1. oktober er vaccinationen gratis for personer i risiko, og der kan være god grund til at tage imod tilbuddet. For vaccinationen redder liv, viser et notat fra Sundhedsstyrelsen.

Siden starten af 1990'erne er det lykkedes at halvere antallet af influenzarelaterede dødsfald. Og dermed er influenzavaccinationerne et de mest succesfulde forebyggelsestiltag, som er blevet indført i Danmark.

Mere præcist forebygger vaccinationerne årligt mellem 500 og 1000 dødsfald.

- Da vaccinen i sin tid blev indført som gratis tilbud, var det først og fremmest med en ambition om at redde liv og forebygge alvorlig sygdom. Så det er positivt, at vaccinen har forebygget så mange dødsfald, siger læge i Sundhedsstyrelsen Ane Just Ohrt.

Kan i yderste konsekvens dø

Men der er stadig mellem 1000 og 2000 mennesker, som dør som følge af influenza, og derfor opfordrer Sundhedsstyrelsen flere til at lade sig vaccinere.

Særligt ældre over 65 år, kronisk syge med for eksempel kol og diabetes, svært overvægtige og gravide efter 12. uge vil kunne have gavn af vaccinen.

- Risikogrupperne har ofte et dårligere immunforsvar end resten af befolkningen. Derfor kan de blive ramt hårdt af influenza og i yderste konsekvens dø af det. Det er derfor vigtigt, at flere i risikogrupperne tager kontakt til deres læge, siger Ane Just Ohrt.

Men mange er tilsyneladende i tvivl om, hvorvidt de skal lade sig vaccinere. I en undersøgelse fra TNS Gallup svarer hver anden med en kronisk sygdom, at de sandsynligvis ikke vil blive vaccineret. 43 procent af personer på 65 år og derover svarer det samme.

Både WHO og EU har som målsætning, at vaccinationsdækningen for borgere på 65 og derover skal være på 75 procent. Sidste år var det herhjemme 45 procent af de ældre, der lod sig vaccinere.