Samfund

Ikonisk Linie 3-restaurant lukker efter 43 år: - Det var vores andet hjem

Svend Aukens stamcafé og stedet, hvor Linie 3 startede, lukker efter 43 år. Det var vores andet hjem, siger Anders Bircow.

Det er en ikonisk restaurant og bar, der lukker, når Jacob’s barBQ i Vestergade 3 serverer deres sidste grillede bøffer lillejuleaften.

Jacob's, som den hedder i folkemunde, har haft stor betydning for mange Aarhus-personligheder, der kom som faste gæster.

Det var blandt andet Svend Aukens stamcafé. Så da Svend Auken fyldte 60, blev dagen fejret på Jacob’s. Og da den tidligere socialdemokratiske politiker døde, blev han mindet ved en højtidelighed samme sted.

De kom alle sammen dernede, de her Aarhus-kunstnere. Fordi vi er lidt nogle natfolk, og køkkenet var bare åbent lidt længere end andre steder.

Anders Bircow

Linie 3 startede i Vestergade 3

Det var også på Jacob’s, at Linie 3 startede.

Det var i 1979. Anders Bircow, Preben Kristensen og Thomas Eje skulle lave noget sommerunderholdning, men en restauratør i Skagen sprang fra aftalen.

- Så stod vi uden et lokale, og så sagde Jacob på sin charmerende måde ”for sjatan, I skal da komme til mig og underholde”, fortæller Anders Bircow.

Han havde ikke hørt nyheden om, at stedet lukker, før TV 2 skriver det til ham i en sms lørdag formiddag. Få øjeblikke efter ringer telefonen på TV 2, Anders Bircow er i røret.

- Det var dog en forfærdelig nyhed, lyder hans første reaktion.

Anders Bircow var venner med Jacob Evar, som startede Jacob’s barBQ i 1973, og er stadig venner med hans bror Samson Evar, der er medejer og har drevet forretningen med Jacob Evar siden 1970'erne.

I 2004 døde Jacob Evar pludseligt. De senere år har Samson Evar drevet Jacob's barBQ sammen med sin datter, Sarah.

Jammede med Schmeichel og Pilmark

Før Linie 3 plejede Anders Bircow at underholde på Jacob’s sammen med Søren Pilmark som unge skuespillerelever. Så det er med vemod, at Anders Bircow modtager beskeden om, at stedet lukker.

- Det dannede grundlag - ikke kun for Linie 3 - men også for Anne Linnet og Pia Raug. De kom alle sammen dernede, de her Aarhus-kunstnere. Fordi vi er lidt nogle natfolk, og køkkenet var bare åbent lidt længere end andre steder. Og så for hyggen. Vi må aldrig glemme hyggen, siger han med et stille grin.

Han kalder stedet for deres andet hjem dengang. Det var et samlingssted for alle skuespillere i Aarhus lige midt i byen.

De timer jeg har siddet der og jammet med Søren Pilmark. Og med Peter Schmeichel.

Anders Bircow

- Det var som om, man puttede sig derinde, man trådte ind i en anden verden. Det var ligesom om, der kom en vis løssluppenhed. De timer jeg har siddet der og jammet med Søren Pilmark. Og med Peter Schmeichel. Jeg har sunget duet med Birgit Nilsson, operasangeren, dernede med Søren Pilmark på klaver. Det var et lille åndehul midt inde i Aarhus omme bag Magasins store frygtindgydende bygning, fortæller han.

Lukker af praktiske årsager

Da Jacob’s barBQ åbnede i 1973 var det med noget dengang så eksotisk som spidstegt kød, hummus og pitabrød på menuen. Udover restauranten drives også café, pitabar og natklub i den fredede bindingsværksgård i Vestergade.

Det hele lukker, når Jacob’s lillejuleaften har haft åbent for sidste gang.

Familiens beslutning om at lukke skyldes praktiske årsager, da det er blevet for vanskeligt at drive restaurant i de upraktiske, kringlede lokaler i den fredede bygning, lyder forklaringen.

Bircow: Vores største belægningsprocent

Grillen, hvor kødet tilberedes, står på første sal, mens tilbehøret laves i to andre køkkener. Når det hele skal samles og serveres fire-fem forskellige steder i huset, skal der løbes mange skridt, og det bliver meget krævende bemandingsmæssigt, forklarer Sarah Evar.

Hun fortæller til TV 2, at beslutningen om at lukke er meget ny, men de har valgt at melde hurtigt ud for at undgå rygtedannelser. Lejemålet er allerede opsagt, og 45 ansatte mister deres arbejde.

For Anders Bircow og Linie 3 bliver det ikke bare et farvel til deres første spillested men også et af deres mest succesfulde spillesteder.

- Vi siger altid med et smil, at oppe under taget var der plads til 50 mennesker, men der var 80, så i Linie 3’s historie er det dér, vi har haft størst belægningsprocent, siger Anders Bircow.