Samfund

Borrelia-patienter raser efter TV 2-dokumentar: Vi bliver svigtet

Flere borrelia-patienter føler sig svigtet af det danske sundhedsvæsen. Derfor søger de bl.a til udlandet for at finde alternative behandlingsmetoder.

Fakta om Borrelia

Borrelia-bakterien overføres via skovflåten, som lever overalt i den danske natur.

Hvert år bliver tusinder af danskere bidt af en flåt, men kun meget få - omkring 150 årligt - bliver alvorligt syge.

Infektion med borrelia kaldes også borreliose eller Lyme Sygdom.

Infektionen viser sig ofte nogle dage efter smitte med et karakteristisk, rødt hududslæt omkring bidstedet. I andet stadie kan infektionen sprede sig til andre organer, som f.eks. hjernen (neuroborreliose).

Symptomerne er typisk hovedpine og nakke/rygstivhed og udstrålende nervesmerter eller muskellammelser, primært i ansigtet.

Adskillige danskere føler sig svigtet af det danske sundhedssystem, når det kommer til den omstridte flåt-sygdom borrelia.

En del af kritikken er rettet mod Sundhedsstyrelsen, der i sin tid indførte den såkaldte Elisa-test i Danmark. Testen er ifølge kritikkerne for usikker, og behandlingen af borrelia generelt for dårlig.

Mange danskere søger derfor hjælp på blandt andet tyske privatklinikker, hvor man bruger andre metoder til at teste for borrelia, som man kunne se torsdag i TV 2-dokumentaren ’Snyd eller borrelia’.

En af dem, der på egen krop har prøvet, hvad det vil sige at have en borrelia-infektion, er byrådsmedlem for Venstre i Ikast-Brande Kommune, Ib Lauritsen.

Han har ikke fejlet noget i 52 år, men da han i 2014 blev testet positiv for borrelia og skulle behandles i det danske sundhedsvæsen, var det langt fra en positiv oplevelse.

- Jeg bliver vred, når jeg kommer ind til en infektionslæge, og han ikke engang gider kigge mig i øjnene for at se, hvordan jeg har det, fordi han har besluttet, at jeg ikke fejler noget – fordi de ikke mener, at kronisk borrelia er videnskabeligt bevist. Det er arrogant. Som patient er det vildt fortvivlende, siger Ib Lauritsen til TV 2.

Han tilføjer:

- Hvis ikke lægevidenskaben har noget andet at sætte i stedet, så bliver man ved med det, man kender. Der sidder nogle eksperter i en skyttegrav og siger, at det vi har gjort i mange år. Så er vi nogen, der på den anden side siger, at det er mærkeligt, at efter jeg havde borrealia, har jeg stadig ondt i hele kroppen. Det er så fortvivlende, for så længe de to grupper slås henover hovedet på patienterne, så kommer vi ikke videre.

Borrelia-debatten har i årevis kørt i forskellige fora på internettet, hvor kritikerne deler frustrationer og alternativer til den danske borrelia-behandling. Debatten har fået ny næring efter dokumentaren torsdag aften. På TV 2 NYHEDERNEs Facebook-side mener flere brugere, at kun den halve sandhed er blevet fortalt.

Voldsom debat på internettet

En af dem er Anita Skjoldborg. Hun har ligesom flere af personerne i TV 2’s dokumentar været i behandling på BCA Clinic i Tyskland. Hun skriver følgende på Facebook:

”Åh altså, den dokumentar er jo totalt ensidig. Vi er mange tusinde mennesker som er blevet behandlet raske eller i hvert fald meget mere raske ved BCA i Tyskland. Jeg har både Borrelia-diagnose fra 4 danske prøver og dernede fra, så der er ingen tvivl, jeg HAR Borrelia. Men det danske sundhedsvæsen svigter os TOTALT og tilbyder ikke yderligere behandling efter 14 dages penicillin, selvom vi på ingen måde er blevet raske! Derfor tvinges vi til privathospitaler, som koster mange penge, de bedste penge jeg nogensinde har givet ud!!!!”

Åh altså, den dokumentar er jo totalt ensidig. Vi er mange tusinde mennesker som er blevet behandlet raske eller i hvert fald meget mere raske ved BCA i Tyskland.

Anita Skjoldborg

Dansk professor: Derfor bruger vi Elisa-testen

Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, er overbevist om, at de danske borrelia-patienter er bedst stillet med Elisa-testen.

- Hvis du har en borrelia-infektion og har haft den et par måneder, vil Elisa-testen blive positiv - hvis du stadig har infektionen i kroppen. Det betyder omvendt, at de første par måneder efter du er blevet smittet, behøver Elisa-testen ikke være positiv. Prøven kan være falsk negativ de første par måneder. Det gør ikke, at vi ikke kan bruge testen, siger Jens Lundgren til TV 2.

- Det gode ved Elisa-testen er, at den tester positiv efter et par måneder. Det negative er, at den ikke nødvendigvis tester positiv inden for de første par måneder.

Lægens ord til diskussion

Forskningschef på UC Syd, sundhedsfilosof Keld Thorgård, har i årevis forsket i sygdom og sundhed. Han mener, at der er sket en forskydning i autoritetsforholdet mellem læger og patienter:

- Tidligere var der ikke megen diskussion om, hvem der var den vidende og havde forstand på sygdom og sundhed. Det er til diskussion nu. Patienter og borgere opsøger medicinske og sundhedsfaglige tidsskrifter, men de går også andre steder hen i deres bestræbelser på at håndtere deres sygdom og deres sundhed. Der bliver investeret rigtig meget med henblik på at tage vare på den lidelse og sydom, man har. Og det er det her et eksempel på, siger Keld Thorgaard til TV 2.

Han advarer mod en tendens i samfundet, hvor flere borgere selv begynder at stille diagnoser og måske ovenikøbet trodser sundhedssystemets bud på en diagnose.

- Vi gør meget for at få folk til at holde mere øje med sig selv – f.eks. omkring kræftdiagnostik. Vi skal selv tage et stort ansvar for vores sundhed. Mange søger på nettet efter ny viden om sygdomme, og der er meget godt på nettet – f.eks. de medicinske tidsskrifter. Men der er også meget, der er diskutabelt. Vi får nogle udfordringer i det moderne sundhedsvæsen med at håndtere de mange forskellige kilder til information – og selvdiagnostik bliver en af udfordringerne i det landskab, konkluderer Keld Thorgaard.

DF: Vi svigter borrelia-patienterne

Danske Folkepartis Liselott Blixt er formand for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg. Hun mener ikke, at der bliver gjort nok for de danskere, som mener, at de er smittet med en borrelia-infektion:

- Jeg har flere gang bedt ministeren tage stilling til, om der bliver gjort nok for de danske borrelia-patienter. Jeg synes, vi svigter og taber folk på gulvet, fordi vi sværger til Elisa-testen. Jeg ville ønske, at vi tog patienterne mere alvorligt, så de ikke var nødt til at søge til udlandet, hvor de tydeligvis bliver sygeliggjort, siger Liselott Blixt til TV 2.

- Jeg er træt af at få skæld ud, når jeg går imod Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Jeg løber panden mod en mur i den her sag, og håber virkelig, at der er andre, der kan se, at det her er et stort problem. Vi har ikke fået nye partier i Folketinget siden sidst jeg tog sagen op, så det bliver nok svært at finde flertal for en ændret praksis på området.

Jens Lundgren fastholder, at Elisa-testen er den mest pålidelige på borrelia-området:

- Vi skal bruge den bedste viden vi har til at behandle folk, og Elisa-testen er lige nu og her vores bedste test for borrelia-infektion. Det betyder ikke, at det er en optimal diagnostisk test - den findes ikke for borrelia. Desværre.