Samfund

Historisk: Danmark har fået sin første kvindelige general

Fredag blev 58-årige Lone Træholt udnævnt som general. Hun skriver sig ind i Danmarkshistorien som den første kvinde med den rang.

Lone Træholt er blevet ansat som chef i Flyvevåbnets Taktiske Stab og er i den forbindelse blevet forfremmet til brigadegeneral.

Udnævnelsen fandt sted ved en ceremoni på Flyvestation Karup tidlig fredag morgen, hvor hun til TV MIDTVEST fortalte, at jobbet er hendes drømmejob. Men dét, at hun er den første kvinde, har hun ikke spekuleret så meget over.

- Jeg har altid bare fokuseret på at gøre mit job bedst muligt. Men jeg synes da også, der er grund til at fremhæve, at kvinder kan gå hele vejen – også i Forsvaret, siger hun til TV MIDTVEST.

Chef for alle luftoperationer

Lone Træholt får ansvaret for en stor enhed med mange arbejdsområder - blandt andet det overordnede ansvar for alle flyvevåbnets luftoperationer i hele verden.

Lone Træholt har siden 2008 haft titel af oberst, og hun har 38 års erfaring i Forsvaret herunder i Flyvevåbnet, Forsvarskommandoen og Nato. Senest med fem års operativ tjeneste i Tyskland.

- Det er et stærkt kort, vi har hentet hjem til Danmark med de helt rigtige kompetencer, siger generalmajor M.A.L.T. Nielsen, der er chef for Flyvevåbnet.

Kvinde i en mandsverden

Det er jo ingen hemmelighed, at Forsvaret er domineret af mænd, men det har aldrig generet den nyudnævnte general.

- Jeg er vokset op med fire brødre, så for mig har det altid været naturligt at omgås mænd. Det, tror jeg, er vigtigt for kvinder i den her branche – at man kan befinde sig godt med at være i mindretal, siger Lone Træholt.

Men nu glæder brigadegeneralen sig til at komme ud i verden med sin nye titel.

- Vi er meget uformelle herhjemme, men på den internationale scene betyder det noget, hvor mange stjerner man har på skulderen, siger Lone Træholt.

Hun tror, at der nu vil blive lyttet mere til, hvad hun har at sige, og det er vigtigt for Danmark, at vi kan byde ind på den internationale scene, mener hun.