Samfund

Efter TV 2-dokumentar om Borrelia: Styrelse vil nu granske dansk klinik

Den danske klinik NordicClinic får analyseret blodprøver for borrelia på stærkt kritiseret tysk privatklinik. Det skal nu undersøges, siger styrelse.

Styrelsen for Patientsikkerhed vil nu indkalde den danske privatklinik NordicClinic til et møde.

Det sker efter TV 2's dokumentar ”Snyd eller Borrelia” om tyske privatklinikker, der i deres behandling af blandt andet mange syge danskere bruger tvivlsomme metoder i diagnosticeringen af borrelia fra flåter.

Det viser sig nemlig, at den danske privatklinik NordicClinic får analyseret sine borrelia-prøver hos en af de stærkt kritiserede tyske klinikker.

- Det er ikke i orden, hvis man som dansk klinik lukrerer på syge menneskers håb om at få en korrekt diagnose eller komme i behandling. Og derfor griber vi i Styrelsen for Patientsikkerhed ind i sagen nu, siger enhedschefen i styrelsen, Anette Lykke Petri.

- Opfordrer danskerne til at henvende sig

Som tilsynsmyndighed har Styrelsen for Patientsikkerhed lovhjemmel til at gå ind i sagen og få yderligere oplysninger, lyder det fra enhedschefen i styrelsen, Annette Lykke Petri.

- Vi kan bede om at få journalmaterialet på de patienter, der har været i behandling på NordicClinic og en redegørelse. Og vi kan eventuelt aflægge klinikken et tilsynsbesøg. Det går i gang allerede i dag, siger Anette Lykke Petri.

Hun oplyser, at styrelsen vil starte med at undersøge ansvarsforholdene på klinikken.

- Hvis det så viser sig, at patienternes sikkerhed har været i fare, eller at der kan sættes spørgsmålstegn ved de metoder, som de bruger, så er det klart, at vi har flere håndtag, vi kan trække i, lyder det.

Et af de håndtag er at sætte de ansvarlige læger eller sygeplejersker i skærpet tilsyn eller give klinikken et påbud om, at de skal følge de danske regler på området.

Hun opfordrer desuden danskere til at henvende sig til styrelsen, hvis de har oplysninger om eller erfaringer med NordicClinic.

NordicClinic vil ikke udtale sig til TV 2

TV 2 har i forbindelse med dokumentaren været i kontakt med flere alvorligt syge, der er blevet undersøgt på NordicClinic i København, og svaret fra borrelia-testen stammer fra en af de kritiserede tyske klinikker.

Det gælder blandt andet det testresultat, som Camilla Fakkenors nu afdøde mand – den tidligere professionelle fodboldspiller Brian Fakkenor – fik fra NordiClinic i 2012.

Den historie kan du læse mere om her:

TV 2 ville gerne have haft en kommentar fra NordicClinic, men klinikken ønsker ikke at udtale sig. Claus Sæby, der på hjemmesiden står opført som speciellæge i almen medicin på NordicClinic, skriver i en mail til TV 2:

- Jeg har ikke lyst til at medvirke/udtale mig i programmet. Efter at have set programmet, skal den foreliggende dokumentation for deres analysemetoder naturligvis granskes ekstra grundigt.