Camillas mand blev lovet mirakel på tysk klinik: Nu er han død
Danskere med den aggressive muskelsvindsygdom ALS loves mirakler på tyske klinikker. Her testes de positive og behandles i stedet for borrelia.
Torsdag kunne man i TV 2-dokumentaren 'Snyd eller borrelia' følge danske Tabitha Nielsen, som blev testet positiv for borrelia på en tysk klinik, selvom danske læger havde givet hende diagnosen ALS.
Tabitha Nielsen er langt fra den eneste ALS-patient, som er blevet stillet et håb i sigte på de tyske klinikker.
Den tidligere professionelle fodboldspiller Brian Fakkenor sendte i 2012 med hjælp fra NordicClinic i København blodprøver til den tyske privatklinik BCA i Augsburg. De tyske prøver viste, at hans muskellammelser skyldtes borrelia - og ikke ALS, som de danske læger ellers havde diagnosticeret ham med.
Efter en årelang behandling på den tyske klinik, der kostede familien omkring en halv million kroner, døde Brian Fakkenor i 2015.
Camilla Fakkenor er efter at have set TV 2-dokumentaren ’Snyd eller borrelia’ nu overbevist om, at også de blev narret på den tyske privatklinik BCA.
- Jeg er selvfølgelig lidt rystet. Der var mange af de ting i indslaget, hvor man kan se sig selv sidde i stolen - og hvor man er patient og pårørende, som kommer til Tyskland. Et eller andet sted virker det utroligt overbevisende og det har det også gjort på os, fortæller Camilla Fakkenor til TV 2.
Er du stadig overbevist om, at det var borrelia, som Brian led af?
- Det ville jeg ønske, jeg kunne sige ja til, at jeg var, men det er klart, at jeg stiller selvfølgelig rigtig mange spørgsmål ved den metode, de bruger dernede. Vi troede på det og har været overbevist om det i situationen, men her bagefter, kan jeg godt være i tvivl, siger Camilla Fakkenor.
- Det er dybt useriøst
På Rehabiliteringscenter for Muskelsvind, der er højt specialiseret i behandling af ALS-patienter, er sagen om Brian Fakkenor ikke enestående. Direktør og cheflæge Jes Rahbek siger til TV 2:
- Jeg vurderer, at vi årligt får cirka 10 nye ALS-patienter, der har været i udlandet og er blevet stillet helbredelse i udsigt på denne type klinikker. Jeg er ret sikker på, at det reelle tal ligger tre-fire gange højere, da det ofte er forbundet med tabu for en ALS-patienter at indrømme, at man søger denne form for alternativ behandling.
- Jeg mener faktisk, at det er dybt useriøst, at man stiller så syge mennesker helbredelse i udsigt – en helbredelse som alle seriøse eksperter ved, desværre ikke er mulig for disse patienter, lyder det fra Jes Rahbek.
Blev lovet et mirkael i Tyskland
Camilla Fakkenor husker også, hvordan BCA-klinikken i Tyskland lovede hendes mand et mindre mirakel:
- De sagde til den første konsultation, at han kunne gå inden for tre måneder igen og at de selvfølgelig ikke kunne garantere, hvor meget skade nerverne havde taget, men de mente, at han skulle nok komme sig rigtig godt igen.
- Det var fantastisk. For min mand, som var sportsmand, var det jo utroligt vigtigt for ham, at han kunne få sin førlighed igen, så det stolede vi rigtigt meget på, fortæller Camilla Fakkenor.
Hvad tænker du om det i dag, at de gav jer det løfte, at det var borrelia og ikke ALS, han havde og han ville snart kunne gå igen?
- Jeg er rystet over, hvis det virkelig er sådan, det er. At man kan sidde og overbevise folk om, at de får et bedre liv, hvis de er i en længerevarende behandling. Altså ja, rystet, siger Camilla Fakkenor til TV 2.
Behandling kostede en halv milllion kroner
Hun regner med at behandlingen på klinikken i Tyskland, der varede i et omkring et år, har kostet familien omkring en halv million kroner inklusiv rejser og ophold.
Hjalp det ham?
- Nej. Det gjorde det ikke.
Hvad vil du kalde den måde, I er blevet behandlet af lægerne på BCA-klinikken?
- Da vi var i det, synes vi, at det var en god behandling fordi de gav os håb og tro. Her bagefter, er jeg rystet over, at man kan udnytte folk, som står i en svær situation, fordi sådan føler jeg det måske lidt nu. Udnyttet, siger Camilla Fakkenor til TV 2.
Brian Fakkenor døde lidt over et år senere i sommeren 2015.
BCA Clinic ønsker ikke at kommentere på Brian Fakkenors behandlingsforløb, idet de henviser til, at det i Tyskland er forbudt at udtale sig om afdøde patienter.
BCA Clinic skriver dog til TV 2, at de fortsat vil behandle diagnosticerede ALS-patienter, som de mener er inficerede med borrelia.