Borrelia: Dansk klinik henviser patienter til omstridt tysk privatklinik
NordicClinic henviser danskere til tysk privatklinik, der tester patienter positive for borrelia, selv om de har fået en anden diagnose i Danmark.
Privatklinikken NordicClinic i København har henvist en række danske patienter til en tysk klinik, der har testet danskerne positive for borrelia - selvom de har fået stillet en anden diagnose af det danske sundhedssystem.
Den nu afdøde tidligere professionelle fodboldspiller Brian Fakkenor fik i 2012 stillet diagnosen ALS af de danske læger. Familien mistænkte derimod, at Brian Fakkenor led af borrelia, da han kort forinden var blevet bidt af en skovflåt.
Derfor søgte familien hjælp på Nordic Clinic, og Brian Fakkenor fik her taget blodprøver, som klinikkken sendte til analyse på det private laboratorie i Tyskland. Camilla Fakkenor fortæller, at de efterfølgende på NordicClinic fik at vide at prøverne viste, at Brian Fakkenor led af en borrelia-infektion.
- De fremviste resultaterne, og så snakkede vi selvfølgelig om dem og hvordan vi skulle komme videre, fortæller Camilla Fakkenor til TV 2.
Forholdt NordicClinic sig til, at din mand også havde fået diagnosen ALS her i Danmark?
- Nej, det gjorde de ikke.
Fortalte I NordicClinic, at han havde diagnosen?
- Ja, det gjorde vi, siger Camilla Fakkenor.
Stærkere antibiotika-kur end i Danmark
På NordicClinics opfordring begyndte Brian Fakkenor i et program med en urtekur og omlægning af kosten. Familien Fakkenor pressede imidlertid på for at komme i behandling på den tyske privatklinik BCA Clinic.
Ifølge Camilla Fakkenor henviste NordicClinic til den tyske BCA Clinic, der også havde analyseret blodprøven. Her anbefalede lægen en længerevarende antibiotika-kur i modsætning til Danmark, hvor lægerne ikke mente Brian Fakkenor havde brug for antibiotika-behandling.
- De fik formidlet kontakten derned, og så gik det egentligt ret hurtigt, og så kom han derned, fortæller hun.
Brian Fakkenor begyndte efterfølgende på en antibiotika-behandling, der varede i næsten et år, og derefter fik han også behandling hos andre udenlandske privatlæger. I alt kostede Borrelia-behandlinger, blodprøver og rejseomkostninger familien Fakkenor i omegnen af en halv million kroner.
Behandlingen på den tyske klinik hjalp imidlertid ikke Brian Fakkenor, der i sommeren 2015 døde i sit hjem i udkanten af Odense.
Vil fortsætte tysk behandling trods kritik
Også Tabitha Nielsen, som man torsdag kunne følge i TV 2-dokumentaren ’Snyd eller borrelia’, er via NordicClinic blevet behandlet for borrelia på BCA-klinikken i den tyske by Augsburg.
Det danske sundhedsvæsen konkluderer, ligesom i Brian Fakkenors tilfælde, at Tabitha Nielsen lider af den aggressive muskelsvindsygdom ALS.
Tabitha Nielsen er overbevist om, at det er det danske sundhedsvæsen, der har svigtet – og at hun lider af borrelia, som de tyske tests viser. Hun har indtil videre betalt omkring 30.000 kroner for en antibiotika-behandling på BCA Clinic.
Tabitha Nielsen har ingen planer om at droppe behandlingsforløbet på klinikken i Tyskland, selv om hun har fået det gradvist dårligere, siden hun fik stillet diagnosen ALS i oktober 2015.
- Jeg vil fortsætte. Jeg tror på det. Fuldt ud – af hele mit hjerte, siger hun til TV 2 i dokumentaren, der blev vist torsdag aften på TV 2.
- Det er dybt useriøst
På Rehabiliteringscenter for Muskelsvind, der er højt specialiseret i behandling af ALS-patienter, er sagerne om Tabitha Nielsen og Brian Fakkenor ikke enestående. Direktør og cheflæge Jes Rahbek siger til TV 2:
- Jeg vurderer, at vi årligt får cirka 10 nye ALS-patienter, der har været i udlandet og er blevet stillet helbredelse i udsigt på denne type klinikker. Jeg er ret sikker på, at det reelle tal ligger tre-fire gange højere, da det ofte er forbundet med tabu for en ALS-patienter at indrømme, at man søger denne form for alternativ behandling.
- Jeg mener faktisk, at det er dybt useriøst, at man stiller så syge mennesker helbredelse i udsigt – en helbredelse som alle seriøse eksperter ved, desværre ikke er mulig for disse patienter, lyder det fra Jes Rahbek.
NordicClinic ønsker ikke at stille op til interview, men skriver i en mail til TV 2:
”Efter at ha' set programmet, skal den foreliggende dokumentation for deres analysemetoder naturligvis granskes ekstra grundigt.”
Styrelsen for Patientsikkerhed vil nu undersøge forholdene på NordicClinic.
Herunder et screendump af NordicClinics brev til Brian Fakkenor: