Fire TV 2-værter testet positive for flåtsygdom
I forbindelse med dokumentarprogrammet 'Snyd eller borrelia' bliver fire TV 2-værter testet positive for borrelia af tyske laboratorier.
I de senere år er hundredevis af syge danskere blevet overbeviste om, at deres lidelser skyldes infektioner med borrelia-bakterien, der kan overføres til mennesker via bid fra skovflåter.
Patienterne føler sig svigtede af det danske sundhedsvæsen og bruger i stedet mange penge på tyske privatklinikker, som har specialiseret sig i at diagnosticere og behandle borrelia-infektioner.
I programmet 'Snyd eller borrelia', som vises torsdag kl. 20.00, undersøger TV 2s dokumentargruppe de tyske lægers diagnosticeringsmetoder. Blandt andet ved at udføre et særligt eksperiment.
TV 2-værter er forsøgskaniner
For at afprøve om der er hold i de tyske laboratoriers testresultater, får fem raske personer sendt deres blod til test i Tyskland.
Ud over TV 2-værterne Poul Erik Skammelsen, Cecilie Beck, Mikael Kamber og Janni Pedersen får også en journalist fra TV 2 Dokumentar, Kim Maintz, taget blodprøver, som sendes ned til de tyske laboratorier BCA Clinic og Armin Labs i Augsburg.
De fem journalister er i forvejen blevet testet negative for borrelia på Statens Seruminstitut i København, og de føler sig alle sunde og raske.
Har ingen symptomer, men får diagnosen Borrelia
Da testresultaterne kommer fra Tyskland, får tre af journalisterne en laboratorie-rapport fra BCA Klinikken med ordene "Diagnose Borrelia".
Cecilie Beck får en personlig mail fra ejeren af Armin Labs, læge Armin Schwarzbach. Heri skriver han, at hun har en "nuværende aktiv multi-infektion med Borrelia".
Den femte journalist – Poul Erik Skammelsen – får at vide i rapporten fra Armin Labs, at han har en indikation for "en kronisk immun-undertrykkende situation, som kan være forårsaget af Borrelia eller andre bakterier".
- Jamen, det er jo fuldstændig langt ude. Jeg har overhovedet ingen symptomer på, at jeg skulle være smittet med borrelia, lyder det fra Janni Pedersen, da hun bliver præsenteret for sit testresultat, og hun fortsætter.
- Jeg kan jo bare være glad for, at jeg er en del af et eksperiment, og at jeg ikke er en bekymret patient, som søger alle mulige steder hen for at finde ud af, hvad der kan være galt med mig, siger den 48-årige nyhedsvært.
"Der kan jo være tale om en fejl"
Også for Janni Pedersens øvrige kolleger på TV 2 Nyhederne kommer de tyske laboratoriesvar som lidt af et chok.
- Uha. Der står her, at jeg skulle have en celleaktivitet imod Borrelia Burgdorferi. Altså, de mener, jeg har borrelia, konstaterer Mikael Kamber ved nærlæsningen af sine papirer fra BCA Clinic.
Så kunne man jo godt få den mistanke, at det måske var noget, de gjorde for at tjene penge.
Mikael Kamber, nyhedsvært på TV 2
- Altså, der kan jo være tale om en fejl. Men hvis mønstret er sådan, at man af den statsautoriserede, danske stat bliver frifundet, og de så hernede synes, de kan finde noget, man skal behandles for, mod betaling, så kunne man jo godt få den mistanke, at det måske var noget, de gjorde for at tjene penge, mener Mikael Kamber.
- Det synes jeg faktisk er decideret uhyggeligt, men også utrolig kynisk, lyder det fra Cecilie Beck, som i mange år har været fast ansigt på 19-Nyhederne.
Skammelsen: Det er jo kun indikationer det hele
Vært på nyhedsprogrammet ’22Skammelsen’, Poul Erik Skammelsen, er lige så uforstående over for sin diagnose fra Armin Labs.
- Når man giver sig til at nærlæse papirerne, står der i virkeligheden ingenting. Det er jo kun indikationer det hele. De kunne formentlig have lavet test på en hvilken som helst sygdom og sagt, at det indikerede, at jeg fejlede et eller andet, mener Poul Erik Skammelsen, som dog godt kan forstå, hvis nogle danskere tager sådanne testresultater for gode varer.
- Jeg kan godt forstå mekanismerne. For hvis man er i en situation, hvor ens egen læge har taget en test, der ikke viser noget, men man stadigvæk føler sig syg, så vil sådan et bekræftende svar fra Tyskland bare give én følelsen af, at man faktisk alligevel havde ret, siger han.
Ingen af værterne har haft symptomer efter flåtbid
Ud over at de fire TV 2-værter alle føler sig sunde og raske, har ingen af dem på noget tidspunkt i deres liv haft symptomer på, at de skulle være blevet inficerede med borrelia-bakterier efter et flåtbid.
- Jeg kan faktisk kun huske, at jeg er blevet bidt af en skovflåt én gang i mit liv. Det var, da jeg som syv-otteårig kravlede op i et træ og bagefter fik fjernet en flåt. Men derudover mærkede jeg intet til det, siger Janni Pedersen.
Også for Poul Erik Skammelsen ligger personlige erfaringer med skovflåter mange år tilbage i tiden.
- Sidste gang jeg var i nærheden af at blive bidt af en flåt, var tilbage i 2000 eller deromkring, hvor jeg stadig boede i USA. Der opdagede jeg en dag, at der sad et lille, sort dyr på mit ben lige over strømpekanten, og jeg fik den hurtigt fjernet, fortæller den 53-årige TV 2-journalist, som heller ikke efterfølgende oplevede nogen tegn på infektion i form af eksempelvis en rød ring på huden omkring bidmærket.
Har stor respekt for flåter
Cecilie Beck har, ligesom Janni Pedersen, et hus i Sverige, og er dermed jævnligt i risiko for flåt-angreb. Men hidtil har hun ikke mærket noget på egen krop.
- Jeg holder altid meget øje med, om der skulle opstå symptomer efter flåtbid. Det er nogle år siden, en flåt sidst er hoppet på mig, og jeg har aldrig nogensinde haft nogen symptomer, siger hun og fortsætter.
- Jeg har dog stor respekt for flåter. Min datter fik en ret alvorlig borrelia-infektion som fem-seks årig, hvor hun havde en flåt siddende i øret, som vi ikke havde opdaget. Hun fik hovedpine og opførte sig mildest talt mærkeligt. Men infektionen blev slået ned med nogle ugers antibiotika-kur, siger hun.
Heller ikke Mikael Kamber har på noget tidspunkt haft mistanke om, at han skulle være blevet inficeret med en flåtbåren virus.
- Jeg er normalt ikke i nærkontakt med flåter. Jeg tror, at jeg måske én gang for 10 år siden har fundet én på mit ben, men jeg har ikke haft symptomer på noget, erklærer Mikael Kamber. Se traileren til dokumentaren 'Snyd eller borrelia' nedenfor.
Skammelsen: Måske tror de selv på det
Som den eneste af TV 2s fire kendte forsøgskaniner har Poul Erik Skammelsen selv været nede i Köln til en opfølgende samtale med en af de tyske læger, Dr. Yusuf Günes, som samarbejder med Armin Labs.
Under konsultationen fik Poul Erik Skammelsen taget en bloddråbe fra sin fingerspids, og via et mikroskopibillede, kunne Dr. Günes på stedet bekræfte, at danskerens blod var inficeret med borrelia-bakterier, og at mistanken i laboratorie-rapporten dermed var korrekt.
- Efter at have besøgt den tyske læge, så er jeg faktisk usikker på, om de selv tror på det her, eller om de dybest set godt ved, at de bringer nogle mennesker på vildspor, siger Poul Erik Skammelsen og uddyber.
- Dr. Günes virkede både overbevisende, sympatisk og forstående. Måske mener han, at han er en af dem, der har fundet frem til sandheden, og at det er det store, etablerede system, som har uret. Men han virkede også som én, der havde skrevet konklusionen, inden han egentlig rigtigt havde været inde og kigge på, hvad der var af beviser, slutter han.
Se ’Snyd eller borrelia’ torsdag kl. 20.00 på TV 2 og på TV 2 Play fra torsdag morgen.