Borrelia: SĂĄdan testede TV 2 de tyske laboratorier

Fem raske TV 2-medarbejdere fik diagnosticeret en borrelia-infektion hos tyske læger efter negativt testresultat på Statens Serum Institut i Danmark.

I foråret 2016 begyndte TV 2 Dokumentar researchen på et program om borrelia. Fra starten stod det klart, at mange danske patienter er blevet testet negative for borrelia i Danmark, mens de hos udenlandske – og især tyske – privatlæger har fået positive borrelia-diagnoser.

SkovflĂĄter kan smitte med borrelia

Mennesker fĂĄr typisk borrelia-bakterierne efter et bid af en skovflĂĄt - det sker dog kun i to procent af alle bid fra skovflĂĄter.

I alvorlige tilfælde kan flĂĄtbid udvikle sig til sĂĄkaldt neuroborreliose, der kan give ansigtslammelser, muskelsmerter,  hovedpine og nakke/rygstivhed. Ofte (men ikke altid) dannes der en rød ring omkring bidstedet fra skovflĂĄten.

TV 2 Dokumentar foretog mange interviews med danske patienter og læger. Heriblandt de tre medvirkende patienter i dokumentaren Tabitha Nielsen, Karina Lykke og Børge Nielsen, som alle har betalt for borrelia-diagnoser hos tyske privatlæger, og som alle er interviewet til tv første gang i april.

I Danmark bruger man den såkaldte ELISA-test som et supplerende diagnoseværktøj til at finde ud af, om en patient har antistoffer mod borrelia. Den er ifølge danske læger først pålidelig efter seks ugers sygdom med en borrelia-infektion, og kan aldrig bruges uden en gennemgang af kliniske symptomer og historik. ELISA-testen bruges ikke kun i Danmark, men også af hospitaler som blodprøve-analyse for borrelia i resten af Europa og i USA.

Har haft over 20.000 patienter, men har aldrig publiceret studier

Vores interviews med patienter viste, at laboratorierne BCA Clinic og Armin Labs i Augsburg i Tyskland ofte var og er indgangsvejen til en borrelia-diagnose for de danske patienter, som er utilfredse med danske lægers diagnosemetoder og behandling. Lægerne fra disse to klinikker siger, at ELISA-testen ikke er til at stole på, når det gælder borrelia-bakterier, da den ofte vil vise falsk-negative resultater.

Både Armin Labs og BCA Clinic anbefaler i stedet en test ved navn EliSpot-testen, hvis man som patient ønsker at vide, om man er inficeret med borrelia.

Lægerne, der ejer Armin Labs og BCA Clinic – henholdsvis Armin Schwarzbach og Carsten Nicolaus, har - på trods af over 20.000 testede patienter - aldrig publiceret studier, der bekræfter at EliSpot testen er brugbar, når det angår diagnose af borrelia-infektioner.

Samtlige danske læger TV 2 Dokumentar har talt med er blandt andet derfor overbevist om, at de tyske laboratoriers diagnoser ikke er til at stole på, da den test nemt vil give falsk-positive resultater.

TV 2 tester EliSpot-testen

På dette tidspunkt i researchfasen besluttede TV 2 Dokumentar, at foretage en lakmusprøve af EliSpot-testen.

Vi lod Serum Instituttet teste adskillige TV 2-medarbejdere for antistoffer mod borrelia – her i blandt værterne Mikael Kamber, Janni Pedersen, Cecilie Beck, Poul Erik Skammelsen og journalisten Kim Maintz. Alle fem var negative for Borrelia antistoffer.

I løbet af maj og juni 2015 sendte vi blodprøverne til BCA Clinic og Armin Labs.

Ved tre af vores testpersoner fortalte vi om et flåtbid samt symptomerne hovedpine, træthed og ondt i nakke og skuldre. Det er symptomer, som kan være forenelige med en borrelia-infektion, men også kan skyldes mange andre årsager. Vi gjorde dette, fordi vi ville se, hvad de tyske læger konkluderede, når vi henvendte os med nogle helt almindelige symptomer, som mange danskere lider af.

Fra BCA Clinic fik vi tre laboratorie-rapporter tilbage for Mikael Kamber, Janni Pedersen og Kim Maintz, som alle tre indeholdt konklusionen: Diagnosis Borrelia (borrelia-diagnose, red.).

I Mikael Kambers tilfælde havde BCA Clinic intet fået at vide om symptomer eller flåtbid.

Cecilie Beck syg uden symptomer

Cecilie Beck blev testet på Armin Labs, og da vi bestilte blodprøven til hende, skrev vi blot, at hun var bange for, at hun havde Borrelia. Vi nævnte ikke noget om symptomer eller et flåtbid.

Blandt en del danske patienter har Armin Labs et særligt godt ry, netop fordi laboratoriet udelukkende analyserer blodprøver og ikke behandler patienter - og dermed ikke skulle have økonomi som motiv for positive diagnoser. Laboratoriet har også indgået en rabataftale med den danske patientgruppe ’Borrelia Info’ på Facebook, og i gruppens velkomst til nye medlemmer beskrives det, at Armin Labs er ”et af verdens førende laboratorier”. En Borrelia-test efter Armin Labs’ anbefalinger koster omkring 3.700 kroner.

Cecilie Becks laboratorie-rapport kom tilbage med konklusionen:

”Resultaterne af EliSpot-testen er en indikation for en nuværende cellulær aktivitet mod Borrelia”.

Da vi skrev til Armin Labs for at spørge, hvad Cecilie Becks rapport betød, fik vi følgende svar - personligt underskrevet af ejeren af laboratoriet Dr. Armin Schwarzbach:

- Dine laboratorieresultater viser en nuværende, aktiv multi-infektion med borrelia. SĂĄ der er 1 viral og 2 (3) bakterie-infektioner. Dine symptomer bør blive behandlet af en erfaren terapeut.

På trods af at lægen Armin Schwarzbach aldrig har mødt Cecilie Beck, og intet ved om hendes sygdomshistorik, tøvede han altså ikke med at diagnosticere hende via email som inficeret med ”nuværende og aktiv” borrelia.

- Det er ikke en måde at bruge diagnostiske tests på. Det er useriøst, fastslår Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet.

TV 2's testperson får pr. mail diagnosen borrelia-infektion - den danske professor Jens Lundgren kalder det useriøst.

TV 2 har spurgt Armin Schwarzbach, hvordan han kan stille denne diagnose uden at kende noget til patienten, og hvorfor han bruger og anbefaler Elispot-testen vedrørende borrelia, men han har ikke svaret på vores spørgsmål.

Poul Erik Skammelsen hos mikroskopi-lægen

Armin Labs foretager også analysen af Poul Erik Skammelsens blodprøve. Som den eneste af vores fire testpersoner er den negativ i EliSpot-testen for Borrelia.

Til gengæld er der en anden test i hans laboratorierapport kaldet CD57, som indikerer, at han alligevel kan være inficeret med borrelia:

- Celle-tallet indikerer en kronisk immun-undertrykkende situation, som kan være forårsaget af Borrelia eller andre bakterier”.

Vi blev derefter anbefalet at søge behandling hos en af Armin Labs’ mange samarbejdspartnere, og vi valgte lægen Dr. Günes i Köln, som også har behandlet Karina Lykkes 3-årige datter for borrelia.

Da Poul Erik Skammelsen tog til konsultation hos Dr. Günes endte dette også med diagnosen borrelia, fordi lægen påstod, at han fandt borrelia-bakterier i en dråbe af Poul Erik Skammelsens blod.

Ifølge den danske ekspert i infektionssygdomme Jens Lundgren kan man ikke se borrelia-bakterier i en dråbe blod

Dyre følgeinfektioner til alle

Vores interviews med patienter hos BCA Clinic eller Armin Labs har vist, at de fleste også er blevet diagnosticeret med en række co-infektioner som mycoplasma eller bartonella. Dette gælder også vores testpersoner. Her er laboratorierapport fra blodprøven af TV 2-journalist taget ved første konsultation ved BCA Clinic:

BCA Clinic og Armin Labs hævder, at disse co-infektioner er normale følgevirkninger af en borrelia-infektion, og at det er vigtigt også at teste for og behandle disse - at blive testet for sådanne co-infektioner er ofte dyrere end borrelia-testen.

Vi har efterfølgende testet vores fem testpersoner hos Serum Instituttet, og de er alle negative for de co-infektioner, som BCA Clinic og Armin Labs har fundet dem positive for.

Du kan allerede nu se dokumentaren ”Snyd eller Borrelia” samt interviews med Dr. Carsten Nicolaus og Dr. Yusuf Günes på TV 2 Play:

Alle medvirkende i dokumentaren har pĂĄ forhĂĄnd gennemset programmet.