Samfund

TV 2 afslører: Danskere snydes på tyske borrelia-klinikker

TV 2 Dokumentar afslører, hvordan tyske privatlæger på borrelia-klinikker benytter sig af tvivlsomme testmetoder på danske patienter.

En stigende gruppe af danske patienter søger mod tyske privatklinikker, fordi de er overbeviste om, at deres lidelser skyldes en infektion med borrelia-bakterier. Bakterien overføres hovedsageligt til mennesker efter et bid fra en skovflåt.

Skovflåter kan smitte med borrelia

Mennesker får typisk borrelia-bakterierne efter et bid af en skovflåt - det sker dog kun i to procent af alle bid fra skovflåter.

I alvorlige tilfælde kan flåtbid udvikle sig til såkaldt neuroborreliose, der kan give ansigtslammelser, muskelsmerter,  hovedpine og nakke/rygstivhed. Ofte (men ikke altid) dannes der en rød ring omkring bidstedet fra skovflåten.

Fælles for mange af de danske patienter er, at de typisk er blevet undersøgt eller behandlet i det danske sundhedssystem, men at de danske læger ikke mener, de er syge af borrelia.

- Jeg tror, at alle infektionslæger vil nikke genkendende til, at lige præcis den her problemstilling fylder relativt meget. Og det, jeg forholder mig til, er, om det nu kan passe? Er det rigtigt?, lyder det fra Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet.

Især to store laboratorier tiltrækker danske patienter. Det drejer sig om BCA Clinic (Borreliose Centrum Augsburg, red.) og Armin Labs. Begge ligger i den sydtyske by Augsburg.

Raske TV 2-værter var syge af borrelia

TV2 Dokumentar satte sig for at undersøge, hvordan de tyske klinikker diagnosticerer og behandler deres patienter. Derfor blev blod fra de helt raske TV 2-værter Cecilie Beck, Poul Erik Skammelsen, Mikael Kamber og Janni Pedersen samt en femte testperson fra redaktionen sendt til de to tyske laboratorier.

Alle fem fik at vide, at de havde en borrelia eller en borrelia-lignende infektion, som skulle behandles. Værterne er alle erklæret negative for borrelia fra Statens Seruminstitut i København.

Det er ikke en måde at bruge diagnostiske tests på. Det er useriøst

Jens Lundgren, professor

Jens Lundgren karakteriserer de tyske klinikkers fremgangsmåde på denne måde:

- Det er ikke en måde at bruge diagnostiske tests på. Det er useriøst, siger han.

Hos Armin Labs – hvor Cecilie Becks blod blev undersøgt – konkluderede laboratoriets læge og direktør Armin Schwarzbach desuden, at Cecilie Beck led af borrelia alene på baggrund af hendes blodprøve og uden at have hørt om mulige symptomer.

Hvis man kan noget, som vi andre ikke kan,så må man spille sig selv ind på den videnskabelige bane, siger den danske ekspert i infektionssygdomme, Jens Lundgren

Armin Schwarzbach har ikke ønsket at udtale sig i dokumentaren.

Tysk læge under interview: - Det er en 'arbejdsdiagnose’

Hos den anden store klinik BCA Clinic fik Janni Pedersen og Mikael Kamber at vide i deres blodprøveresultat, at de havde ’Diagnosis Borrelia’.

Da TV 2 Dokumentar interviewer læge og leder af BCA Clinic, Dr. Carsten Nicolaus, om de tvivlsomme resultater, forklarer han, at ’Diagnosis Borrelia’ ikke er en ’diagnose’ men i stedet en såkaldt ’arbejdsdiagnose’.  

Når dine patienter får at vide, at de har diagnosen borrelia, kan du så forstå, at de også tror, at de faktisk lider af borrelia?

- Det kan selvfølgelig godt være, men det er ikke vores intention, fortæller Dr. Carsten Nicolaus.

Betyder det, at disse patienter er diagnosticeret med borrelia, eller at de ikke er diagnosticeret med borrelia?

- Jeg kan ikke svare på, om de har diagnosen borrelia, men der er bevis for, at de har været i kontakt med borrelia tidligere. Men det betyder ikke automatisk, at de er syge, lyder forklaringen fra Carsten Nicolaus, der vurderer, at hans klinik generelt har et ’rigtig godt ry’.

Ifølge klinikken selv har de testet "tusindvis" af danskeres blod for borrelia, mens cirka 800 danskere har været i direkte behandling.

Dansk Parkinson-patient havde tårnhøje værdier for borrelia

En af de danskere, der har været i behandling i Tyskland, er Børge Nielsen. Han søgte i 2010 behandling på BCA Clinic, fordi han følte sig overbevist om, at han efter et bid af en skovflåt havde fået en borrelia-infektion – det på trods af, at han ifølge danske læger ikke var smittet med en borrelia-infektion.

Det er skræmmende at tænke på. Der trænger virkelig til at blive vendt nogle sten i den her sag

Børge Nielsen, Parkinson-patient

Men den tyske privatklinik konstaterede alligevel efterfølgende ved hjælp af en blodprøve, at Børge Nielsen led af borreliose.

- Værdierne var tårnhøje og meget entydige. Det var chokerende, husker Børge Nielsen.

Ifølge Børge har behandlingen kostet ham 150.000 kroner, der blandt andet har bestået af forskellige blodprøver og en næsten et år lang og kraftig antibiotikabehandling på klinikken i Tyskland.

Har droppet udenlandsk behandling og får nu Parkinson-medicin

Behandlingen har imidlertid ikke hjulpet, og Børge Nielsen er rystet over, at han har været i en antibiotikakur i et år – en kur, der med stor sandsynlighed var helt unødvendig.

- Det er skræmmende at tænke på. Der trænger virkelig til at blive vendt nogle sten i den her sag, siger han.

En anden dansk patient, der også er blevet sendt i en lang antibiotikakur af den tyske klinik, er treårige Elvira Lykke - hendes mor, Karina Lykke, fortæller:

- Et aspekt af den her sag, der gør mig ked af det, er, at der er nogen, der har fået os til at fylde medicin i vores datter, som hun måske ikke havde behov for.

Børge Nielsen fik for to år siden diagnosen Parkinson af danske læger. Efter at være blevet forelagt TV 2 Dokumentars dokumentation for, hvad der foregår på BCA Clinic, har han droppet den udenlandske behandling og er begyndt med en anerkendt Parkinson-medicin.

TV 2 Nyhederne har kendskab til en række andre danske patienter, der har været i behandling på de private klinikker i Tyskland. Nogle af disse patienter har samlet betalt op mod en halv million for borreliabehandlingen.

Poul Erik Skammelsen undercover

Det er imidlertid ikke kun blodprøveresultaterne fra de tyske klinikker, der møder kritik.

TV 2 viser torsdag aften klokken 20 dokumentaren "Snyd eller Borrelia," hvor du blandt andet kan møde Børge Nielsen. Han fik af danske læger konstateret Parkinson, mens tysk privatklinik diagnosticerede ham med borreliose

En tredje tysk læge, Yusuf Günes fra Køln, benytter sig nemlig af såkaldt mørkefeltsmikroskopi til at vurdere, om patienten har borrelia-bakterier i blodet. Hans brug af metoden dokumenteres blandt andet, da TV 2 Dokumentar sender vært Poul Erik Skammelsen ind som patient hos Dr. Günes.

Poul Erik Skammelsen bliver bedt om at levere en dråbe blod, så Dr. Günes i et mikroskop, og ved hjælp af en storskærm, kan analysere og vise indholdet i bloddråben.

Efter få minutters undersøgelse af Poul Erik Skammelsens blod finder Dr. Günes borrelia-bakterier:

- Det er den lange dér. Nu kan vi se det, nu er vi sikre. Der er beviset, fortæller Dr. Günes, mens han peger på en slangelignende orm i Poul Erik Skammelsens blod. 

Dansk professor: - Det er snyd og bedrag

TV 2 Dokumentar har vist de skjulte optagelser til professor i infektionsmedicin Jens Lundgren fra Rigshospitalet.

Ifølge den danske ekspert i infektionssygdomme Jens Lundgren kan man ikke se borrelia-bakterier i en dråbe blod

Han betegner metoden som decideret "snyd og bedrag" og uddyber:

- Sådan en lille priktest i fingeren, der er blevet taget blod ud af, og så vrimler det med borrelia-bakterier i blodet på vedkommende patient, der bevæger sig rundt som små orme. Jeg ved ikke, hvad det er, men det er i hvert fald ikke en borrelia-infektion, siger Jens Lundgren.

Lægen Yusuf Günes forklarer, at hans mikroskopimetode kun er en slags screeningsmetode i et større helhedsbillede. Og han medgiver også, at metoden er særdeles usikker:

- Jeg ville selv ikke stole på mikroskopet som en enkeltstående metode – og uden anden information, siger han.

Det mangler enhver form for videnskabelig dokumentation

Jens Lundgren, professor

Jens Lundgren advarer derfor stærkt imod at stole på de tyske borrelia-læger, der benytter sig af mikroskopi-metoden.

- Jeg kan godt forstå, hvis jeres patienter tænker: ’De der mikroorganismer i blodet, dem må jeg se og få væk ikke’. Men jeg må sige, at alle mine røde lamper er tændt i øjeblikket. Altså det der, det forstår jeg slet ikke. Det mangler enhver form for videnskabelig dokumentation, siger han.

Se dokumentaren "Snyd eller Borrelia" torsdag aften kl. 20 på TV 2 eller på TV 2 Play torsdag morgen fra kl. 06.00.