Samfund

Dansk 'asylspray' forarger verden over: 'Afskyvækkende og fremmedfjendsk'

Det stærkt højreorienterede Danskernes Parti vækker opsigt over hele verden med uddeling af 'asylspray' til forsvar mod indvandrere.

Historien om de danske 'asylspray'-dåser går nu verden rundt.

Lørdag stod det stærkt højreorienterede parti Danskernes Parti bag en aktion i Haderslev, hvor de uddelte såkaldt 'asylspray' til forbipasserende på hovedgaden. Symbolikken var, at truede danske kvinder kunne bruge spraydåsen til forsvar mod udenlandske overfaldsmænd.

Aktionen vakte stærke reaktioner herhjemme, og nu vækker historien også opsigt i medier over hele verden.

Den store amerikanske TV-station CNN, den britiske avis Daily Express, den canadiske avis Toronto Sun og det russiske netmedie RT er blandt de medier, der har fået øje på historien om den danske asylspray.

En repræsentant for den internationale organisation Refugees International siger til CNN, at aktionen i Haderslev er en ”afskyvækkende fjendtlig og fremmedfjendsk handling overfor asylsøgere og flygtninge”. Flere af de udenlandske medier fortæller historien om den danske kvinde Charlotte Bech, der blev overvældet af sine følelser og kom til at græde over aktionen.

De udenlandske medier citerer ligeledes formanden for Danskernes Parti, Daniel Carlsen, der siger om aktionen:

- Jeg synes ikke, det er en provokation. Vi går ind og tackler et reelt problem i samfundet, hvor mange danskere føler sig utrygge. Dels på grund af, at der er mange migranter i landet. Dels på grund af, at man ikke har mulighed for at forsvare sig selv.

Flere medier noterer sig også, at der faktisk ikke var tale om rigtig peberspray, fordi det er forbudt ifølge dansk lov. I stedet var der tale om hårspray, der havde fået påklistret en ny etiket.