Samfund

Årets Landsby blev… disse seks landsbyer

Trekroner-området er kåret til Årets Landsby 2016.

Trekroner ved Fjerritslev i Nordjylland er kåret til Årets Landsby 2016.

Prisen går til Trekroner-området, som er en sammenslutning af seks landsbyer i Trekroner skoledistrikt, der består af Bonderup, Trekroner, Skræm, Bejstrup, Haverslev-Holmsø og Manstrup.

Det er Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, der uddeler prisen.

Opkald fra Vilhelmsen

Trekroner er den 20. vinder af prisen, der blev uddelt første gang i 1995. Årets tema er de frivillige ildsjæles fællesskab og lokaludvikling.

- Området har et stærkt fællesskab og mange borgere, der interesserer og engagerer sig i at skabe et velfungerende lokalsamfund, der samtidig er attraktivt over for nye tilflyttere, lyder det i udnævnelsen.

Mandag fik de lokale frivillige beskeden om, at Trekroner har vundet, da bedømmelseskomiteens leder ringede til Sanne Pedersen, som er en af områdets frivillige. Se videoen øverst i artiklen.

Det er den tidligere minister og formand for SF Annette Vilhelmsen, der er formand for komiteen.

Købmand drives af sårbare unge

Der blev i 2012 etableret en borgerforening, som blandt andet har formået at genåbne byens købmand i et ellers nedrivningsklart hus. Huset blev renoveret udelukkende af frivillige kræfter.

Købmanden drives i samarbejde med den socialøkonomiske virksomhed Råd og Dåd, der beskæftiger sårbare unge, som ikke vil kunne klare sig på det normale arbejdsmarked. De unge driver købmanden sammen med cirka 20 frivillige borgere, som passer butikken efter klokken 16 og i weekender og helligdage.

Som et forsøg på at lokke nye borger til lancerede Trekroner i 2015 ’Landsby på prøve’. 

Gratis hus og bil

Trekroner søgte efter en familie, som fik gratis hus, bil, børnepasning, idræt og havehjælp stillet til rådighed i fire måneder. Det blev en familie fra Aalborg, som blev så glade for byen, at de endte med at købe et hus og flytte permanent til Trekroner.

I 2015 viste det sig også, at Trekroner-området var lykkedes med at knække fraflytningskurven med en positiv tilgang på 18 nye borgere efter flere års tilbagegang.

Den officielle kåring finder sted i Trekroner 23. oktober.

De øvrige finalister var Baaring-Asperup på Fyn og Torup på Sjælland.