Samfund

Formanden for Bæredygtigt Landbrug afsløret i dobbeltrolle: Skulle vurdere egen ansøgning

Formanden for Bæredygtigt Landbrug kritiseres for flere forhold. Selv afviser han at have været inhabil.

Formand for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, har åbenlyst befundet sig i en interessekonflikt, da han i 2014 skulle vurdere en ansøgning til Promilleafgiftsfonden for Landbrug.

Det var nemlig ham selv, der havde underskrevet ansøgningen.

Alligevel erklærede han sig ikke inhabil, da ansøgningen blev vurderet, og Bæredygtigt Landbrug fik tildelt 1,5 millioner koner. Det viser en aktindsigt fra et bestyrelsesmøde i fonden, der er offentligt finansieret via Miljøministeriet, skriver Information

"Sådan gør man bare ikke"

Formand i Transparency International Danmark, der bekæmper korruption og bestikkelse, Knut Gotfredsen, kalder kasketforvirringen "fuldstændig uacceptabel" og "korruption":

- Sådan gør man bare ikke, når der er tale om offentlige midler, siger han til Information. 

To år senere, i august 2016, udgav CBS rapporten 'Dansk landbrugs rammevilkår og konkurrenceevne'. Ingen steder stod der, at det var Bæredygtigt Landbrug, der havde skaffet pengene til rapporten. 

Afviser at være inhabil

Konklusionen var blandt andet, at de danske miljøregler er "konkurrenceforvridende" for landbruget. En pointe, som umiddelbart lyder som et ekko af en af Bæredygtigt Landbrugs egne mærkesager, nemlig at landbruget bør have mere lempelige rammevilkår. 

Rapporten er også blevet kritiseret for at være uvidenskabelig og tendentiøs. Den var ikke peer reviewed, dvs. kvalitetssikret ved en forskerbedømmelse, og lå desuden langt fra resultaterne i to tilsvarende undersøgelser fra COWI og KU. 

Flemming Fuglede Jørgensen afviser over for Information, at han har været inhabil i sagen, men han ønsker ikke at kommentere sin egen rolle yderligere. 

Overtrådt forvaltningsloven

Vagn Jelsøe, der er næstformand i Promilleafgiftsfonden for Landbrug og samtidig vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, var til stede ved omtalte bestyrelsesmøde.

Til Information kalder han hele systemet for "dybt problematisk". 

Formanden for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), mener ikke, at Flemming Fuglede Jørgensen har overholdt forvaltningsloven.