Samfund

Fogh: Vi trak os ud af Afghanistan for tidligt

Anders Fogh, tidligere dansk statsminister og generalsekretær for Nato, mener Danmark trak sig for tidligt ud af Afghanistan YVES HERMAN / Scanpix Denmark

Som Natos generalsekretær sad Anders Fogh Rasmussen med ved bordet, da Nato i 2009 vedtog en tidsplan for tilbagetrækningen.

Det var for tidligt og opgaven var ikke løst, da Danmark i 2014 trak sig ud af den internationale koalitions indsats i Afghanistan, mener den tidligere generalsekretær i Nato, danske Anders Fogh Rasmussen, ifølge Jyllands-Posten.

- Set i bakspejlet var det en fejl at lade tilbagetrækningen af vores soldater være styret af kalenderen og ikke af forholdene på stedet. Ved slutningen af 2014 var de afghanske sikkerhedsstyrker stadig ikke fuldt ud i stand til at overtage ansvaret for sikkerheden. De havde brug for mere tid, siger Anders Fogh Rasmussen til Jyllands-Posten.

Danmark trak sig ud efter 13 års indsats i Afghanistan, der endte med at koste 43 soldater livet - og økonomisk kostede indsatsen Danmark 20 milliarder kroner.

- Mange syntes, at vi skulle trække os ud med det samme. Det var ikke umagen, pengene eller menneskelivene værd. Og folk kunne ikke se nogen ende på det. Derfor traf vi den beslutning. Men jobbet var kun delvist gjort færdigt, og de afghanske sikkerhedsstyrker kunne ikke fuldføre det, siger Anders Fogh Rasmussen. Han konstaterer, at følgen af beslutningen er stigende vold og ustabilitet i Afghanistan i dag.

"Spild af penge"

Tidsplanen for tilbagetrækningen fra Afghanistan blev besluttet på et Nato-topmøde i Lissabon i 2009, hvor Anders Fogh Rasmussen deltog som Natos generalsekretær.

Peter Viggo Jakobsen, ekspert i sikkerhedspolitik, mener derimod, at indsatsen i Afghanistan har været "spild af penge".

- Den folkelige opbakning til krigen faldt dramatisk, og man var kommet til at sidde fast. USA har brugt flere penge i Afghanistan end på Marshall-hjælpen efter Anden Verdenskrig. Det har været spild af penge for at sige det firkantet. Derfor er det lidt letkøbt, at Fogh nu siger, at det gik for stærkt med at komme ud. Obama har trods alt prøvet at få tingene til at hænge sammen, siger han til Jyllands-Posten.