Samfund

Au pair-piger sexchikaneres i Danmark: - Kan være en for stor fristelse for nogen

Nyhedsbureauet Reuters har interviewet en au pair-pige, som fortæller om sexchikane i Danmark. Men det er måske kun toppen af isbjerget.

I en stor artikel, som er blevet bragt i flere udenlandske medier, sætter det store internationale nyhedsbureau Reuters blandt andet fokus på sexchikane og sexovergreb mod au pair-piger i Danmark.

Reuters kan blandt andet fortælle om en au pair-pige fra Nepal, der gennem længere tid blev sexchikaneret af manden i sin værtsfamilie. Først efter at have kontaktet netværket for au pair-piger i Danmark, 'Au pair Netværket', som fagforeningen FOA (Fag og Arbejde), KIT (Kirkernes Integrations Tjeneste) og Caritas står bag, fik hun modet til at melde manden til politiet.

Nye tal fra Au Pair Netværket, som blev etableret i 2014 for satspuljemidler, viser, at ud af de 126 store sager, netværket har hjulpet au pair-piger i Danmark med i det halvandet år, det har eksisteret, har 11 handlet om seksuel chikane eller overgreb, og syv af dem er blevet anmeldt til politiet. Men FOA's formand Dennis Kristensen frygter at langt flere au pair-piger bliver ofre for overgreb eller chikane af seksuel karakter.

- Det er helt berettiget, der bliver sat fokus på det her i udlandet. Og jeg tror desværre kun, det er toppen af isbjerget, vi hører om her. For nogle kan det være for stor en fristelse at have en ung pige boende nede i kælderen på den måde, siger Dennis Kristensen, formand for FOA til TV 2.

Au pair-ordningen blev oprindelig indført for at unge kvinder kunne komme til udlandet som et led i en kulturel udveksling - au pair betyder "ligeværdig" på fransk.

- Men ordningen har udviklet sig mere i retning af et arbejdsforhold, siger Dennis Kristensen.

- På papiret er det en kulturel udveksling, men i praksis er det mere et program for husarbejde. Nogle værtsfamilier siger endda, at de foretrækker au pair-piger med erfaring i husligt arbejde, siger Jean Gocotano, leder af Au pair-Netværket i Danmark, til Reuters.

Stigende problemer

Udover at mange af au pair-pigerne altså må finde sig i seksuelle tilnærmelser, må de også klare sig for 4000 kroner i lommepenge om måneden - logiet får de af værtsfamilien.

Men problemerne for au pair-pigerne i Danmark er i stigning, viser de nye tal fra Au Pair Netværket i Danmark. I første halvår af 2015 fik netværket 1097 henvendelser, i første halvår af 2016 fik man 1633 henvendelser - en stigning på næsten 50 procent.

Dennis Kristensen peger på, at det er nødvendigt at forbedre forholdene for au pair-pigerne.

- Vi har brug for at styrke au pair-pigernes retsstilling, siger Dennis Kristensen, der også peger på, at det er nødvendigt med en skarpere kontrol med de bureauer, der formidler au pair-pigernes ophold.

På det seneste har bureauerne i stigende grad fundet piger, som er lette ofre for udnyttelse og overgreb.

- Der er i øjeblikket en tendens i retning af at man nu søger efter piger fra lande som Nepal, Thailand og Etiopien. Mange af pigerne er hidtil kommet fra Fillippinerne, hvor man er ret veluddannet, påpeger Dennis Kristensen.