Samfund

Elevrådsformand er målløs efter debat med DF'er: Jeg er jo dansk

Gymnasieelev, der torsdag aften var i debat med Dansk Folkepartis Martin Henriksen, er ikke i tvivl om sin egen danskhed.

- Der er aldrig nogen, der har anfægtet min danskhed.

Sådan lyder det fra elevrådsformanden på Langkær Gymnasium, Jens Philip Yazdani, efter at DF's Martin Henriksen i Debatten på DR 2 torsdag aften nægtede at kalde ham dansk.

- Jeg var ret målløs. Det tror jeg også, man kan se på min reaktion, forklarer han.

Debatten tog pusten fra ham

Jens Philip Yazdani var torsdag aften gæst i Debatten på DR 2 sammen med et panel bestående af blandt andre DF's Martin Henriksen for at snakke om integration.

Men en time inde i debatten faldt følgende ordveksling:

- Vi er mange, der er født og opvokset her, og hvor det er vores forældre, der er kommet hertil. Vi er ligeså danske som alle mulige andre, sagde Jens Phillip Yazdani, inden han blev afbrudt af Martin Henriksen.

- Det bliver man jo ikke mere dansk af, sagde han.

Du kan se et klip fra Debatten på DR 2 her:

Jens Philip Yazsani fortsatte med at argumentere for, hvorfor han selv og andre som ham er danske. Men Martin Henriksen kvitterede i stedet med ordene, der har sparket gang i en ophedet debat uden for DR 2's studie.

- Man kan ikke sige, at hvis man henter hele verden til Danmark, og at de så får nogle børn i Danmark, så bliver de børn danske. Det er simpelthen en forfladigelse af debatten, som er direkte uforskammet overfor de generationer, der har været med til at bygge det her land op, sagde han.

Og både politikere og almindelige danskere for til tastaturet og ud på de sociale medier, hvor de afkrævede svar på, hvornår man så er dansk.

For eksempel De Radikaldes Morten Østergaard, der selv deltog i Debatten på DR 2.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende, skrev han bagefter på Facebook.

- Selv min mor er dansk

Svaret er enkelt for Jens Philip Yazdani.

- Hvis du er bosat her og føler dig dansk, jamen så er du selvfølig dansk. Det synes jeg i virkeligheden er det eneste kriterium. At man er dansk af sind. Det er det, der skal til, forklarer han dagen efter debatten.

Selv er han ikke i tvivl om, at han er dansk.

- Der hvor jeg kommer fra, er det en selvfølgelighed, at jeg er dansk. Jeg er født og opvokset her, min mor er endda etnisk dansk, gået i dansk folkeskole og gymnasium, mine kammerater er danske - nogle har anden etnisk baggrund, men er stadig danske - min kæreste er dansk, jeg taler dansk. Og på den måde, er der ikke noget, der gør mig mindre dansk, end Martin Henriksen, mener elevrådsformanden.

Tonen er blevet for hård

Men selv om Jens Philip Yazdani kan ryste på hovedet af den snak, har han en stor anke mod den tone, som Martin Henriksen og hans kolleger ude på højrefløjen er med til at skabe i al snak om integratioen.

- Jeg mener både, at det er forfejlet og ledt, fordi man generaliserer og siger så mange lede ting om en hel befolkningsgruppe, siger han

- Tonen er blevet alt for hård og direkte led. Og det mener jeg er skadende for det, man gerne skulle opnå, nemlig integration. For når man har så hård en tone mod folk med anden etnisk baggrund og især mod muslimer, er man med til at stigmatisere dem og presse dem længere ud (af samfundet, red.). mener elevrådsformanden.