Aktivistiske veganere om hærværk hos slagter: Tuschstreger er intet ved siden af grise-tortur

16x9
Frank Gregersen kigger ud af den rude, som hærværksmænd smadrede i 2006. Foto: Peter Honoré

Debatten mellem veganere og kødspisere er eksploderet, efter at to slagtermestre fra Fredericia har delt et løfte på Facebook.

Det er uvist, om weekendens graffiti-kryds på Slagter Gregersens butiksrude i Fredericia blot er drengestreger, eller om der ligger et politisk budskab bag.

Men efter at være udsat for hærværk to til tre gange om året - i ti år - hælder slagtermester Frank Gregersen til det sidste.

Flere gange har han oplevet, at der er blevet skrevet "Kød er mord" og "Dø" på ruden, og weekendens hærværk fik bægeret til at løbe over. Derfor skrev han og kollegaen følgende besked på Facebook:

Til dig der har overmalet vores vindue i butikken kig op i højre hjørne og zoome ind og se det fine kamera 󾌴 Vi har en...

Posted by Slagter Gregersen on Saturday, September 17, 2016

Og den kontante udmelding – som slagterne fortæller, skal ses som en spøg – har i den gang sparket gang i en debat. Især mellem veganere og kødspisere.

Mere end 1.438 gange er opslaget blevet kommenteret, og 3.000 gange er det blevet delt. Mange bakker Slagter Gregersen op, og siger, at synderen skal straffes, men der er også flere, der bifalder hærværket.

Aktivister: Hærværket er helt rimeligt

- Jeg kan godt forstå, at det må være frustrerende for slagteren, men et par tuschstreger er ingenting i forhold til den lidelse og den tortur, han påfører dyrene. Han tager levende liv, og det er så vigtigt, at nogen sætter fokus på de frygtelige ting, der sker inde i den butik – og mange andre steder i Danmark.

Sådan lyder det fra 24-årige Lasse Elkjær, som er talsperson for aktivistgruppen Direct Action Everywhere.

I et Facebook-opslag kalder Direct Action Everywhere Slagter Gregersen i Fredericia for en "lystmorder", og det uddyber Lasse Elkjær overfor TV 2:

- Han siger, at han går op i dyrevelfærd, men gu' gør han ej. Dyrene skal igennem forfærdelige ting, inden de ender på tallerkenen; kyllinger får syreskader, grise får fjernet deres testikler uden bedøvelse, kalve bliver taget fra deres mor, og til sidst bliver de alle sammen dræbt. Alle bliver tortureret. Dét retfærdiggør hærværket, siger han, men understreger, at det jo ikke er sikkert, at det er udført af veganere.

Kødspisere sammenlignes med nazister

En anden bruger, 23-årige Zoey Kiil, som har været veganer i et halvt år, er enig i, at hærværket kan forsvares. Hun sammenligner det at spise kød med nazisme:

Engang vil man se tilbage på kødspisere, som man gjorde på nazister

Zoey Kiil, veganer og model

- Engang vil man se tilbage på kødspisere, som man gjorde på nazister, skriver hun blandt andet i debatten.

En kommentar, der har vakt stor opmærksomhed på Facebook.

Synes du ikke, at det er en lidt voldsom sammenligning?

- Nej. Jeg ser lidt hærværket hos slagteren, som det samme, som hvis nogen tager hen til en koncentrationslejr og sætter et stort fedt kryds over den, fordi de ikke synes, det er i orden. Vi skal ikke dræbe dyr, uddyber hun over for TV 2.

Det var det her syn, der mødte de to slagtermestre fra Fredericia i weekenden.
Det var det her syn, der mødte de to slagtermestre fra Fredericia i weekenden. Foto: Privatfoto

Få veganere ødelægger det for os andre

Men det er langt fra alle veganerne, der deltager i diskussionen, som mener, at hærværket er berettiget.

Faktisk er det de færreste.

36-årige Kevin Lund, som har oprettet Facebook-gruppen ’Friendly Vegans’, kunne aldrig selv finde på at købe kød hos Slagter Gregersen - eller nogen anden slagter - men han mener, at aktivistiske veganere ødelægger det for alle andre ved at begå hærværk og komme med så skarpe udmeldinger:

- Hærværk er hærværk – uanset motiv - og jeg er kæmpe modstander af det. Det bærer ikke sagen noget godt sted hen. Det samme gælder dem, der befrier mink, det er en hovedløs handling, som ikke hjælper dyrene, men blot får alle veganere til at fremstå som tosser, siger han.

En slagter er ikke et dårligt menneske, han udfører bare sit arbejde

Kevin Lund, veganer og stifter af Facebookgruppen 'Friendly Vegan'

Kevin Lund har været veganer i to år, og hans Facebookgruppe modtager hele tiden nye medlemmer. I skrivende stund er de over 3.500.

- Jeg synes ikke, det er i orden, at man klasker flere tusinde smågrise i gulvet lige foran deres mor og afliver dem, og det må vi prøve at få danskerne til at forstå. Men på en stille og rolig måde. En slagter er ikke et dårligt menneske, han udfører bare sit arbejde. Du kan ikke trække det her over hovedet på folk. Veganisme er ikke en revolution, men en proces, siger han.

Slagtermestre til hærværksmand: Lad os få en dialog

Slagtermestrene fra Slagter Gregersen i Fredericia, Sebastian Jensen og Frank Gregersen, har indtil nu brugt 60.000 kroner på at skulle udbedre skader fra hærværk, vurderer Frank Gregersen.

Vi vil bare gerne have lov til at være i fred

Frank Gregersen, slagter hos Slagter Gregersen

De har derfor en opfordring til gerningsmanden:

- Lad os få en dialog. Jeg forstår ikke, hvorfor man skal ødelægge ting. Jeg respekterer veganere, så hvorfor respekterer de ikke mig? Jeg vil bare gerne have lov til at være i fred, siger Frank Gregersen.

Slagtermestrene har ikke anmeldt hærværket, hvorfor Fredericia Politi ikke ønsker at udtale sig i sagen. Derfor står det også hen i det uvisse, om det overhovedet er veganere, der står bag.