Samfund

Malthe Thomsen indgår forlig i erstatningssag: Men sagen slutter ikke her

Danske Malthe Thomsen havde forlangt 48 millioner kroner i erstatning efter anklager om seksuelle overgreb, han skulle have begået i USA.

Danske Malthe Thomsen blev forrige sommer anklaget for pædofile overgreb i USA, hvor han var i praktik som pædagogstuderende. Men sidste efterår faldt sagen med et brag. Herefter krævede danskeren erstatning.

Den erstatning har han nu fået, efter han har indgået forlig med New Yorks Politi. Det oplyser Malthe Thomsens advokat, Jane Fischer-Byrialsen, til TV 2.

Erstatningen lyder på 500.000 danske kroner.

- Havde fortjent langt mere

Malthe Thomsen havde oprindeligt forlangt 48 millioner kroner i sit erstatningskrav mod politiet og anklagemyndigheden i New York.

 

Hans advokat er da heller ikke tilfreds med forliget.

- Jeg synes, at Malthe havde fortjent langt mere og burde kompenseres langt mere end det, der er tilfældet. Men nogle gange skal man også være realistisk og opveje risici ved at fortsætte retsopgøret mod de penge, man er sikker på at få nu og her, siger Jane Fischer-Byrialsen.

- I det mindste er der nu den erkendelse fra New Yoks side, at Malthe havde ret til erstatning. Og så har det været vigtigt for Malthe at få dækket nogle af sine omkostninger, fortsætter hun.

Bedre end ingenting

Ifølge TV 2's oplysninger har Malthe Thomsen haft omkostninger for mindst en million kroner i forbindelse med retssagen. Alligevel indgik han forlig om erstatning på under det halve. 

- Jeg tror, at Malthe gerne ville have afsluttet denne del af sagen. Hvis vi var fortsat, skulle vi igennem en række andre retsmæssige procedurer, og der er altid den risiko, at vores modpart vil kæmpe så indædt, at vi risikerede slet ikke at få nogen penge. Der må vi bare konstatere, at 500.000 kroner er bedre end ingen penge, siger Jane Fischer-Byrialsen.

Malthe Thomsen har stadig et erstatninskrav kørende mod sin tidligere pædagogkollega, som havde rettet de falske anklager imod ham. Den del af sagen ender ifølge Jane Fischer-Byrialsen i retten.

- Sagen mod hende er ikke forringet af, at der nu er indgået dette lave forlig mod delstaten New Yorks politi. Det er en helt separat sag, siger hun.

Tilstod under pres

Malthe Thomsen var som følge af mistanken mod ham en overgang varetægtsfængslet. Fængslingen skyldtes blandt andet, at Malthe Thomsen over for politiet havde erkendt sig skyldig i den rejste sigtelse.

Men tilståelsen var aflagt på baggrund af en langvarig afhøring, hvor danskeren følte sig presset, og han endte med at trække tilståelsen tilbage.

Beskyldningerne mod danskeren stammede fra en kvinde, som havde arbejdet sammen med ham i den børnehave, hvor de påstået forurettede børn gik.

Men politiet og anklagemyndigheden formåede ikke at tilvejebringe nogen form for bevis mod Malthe Thomsen, og myndighederne valgte derfor i november 2015 at lade sagen falde.