Samfund

Malthe Thomsen efter forlig: - De er sluppet meget billigt

Malthe Thomsen har indgået forlig med politiet, efter han blev anklaget for seksuelle overgreb i New York.

Tirsdag indgik danske Malthe Thomsen forlig i erstatningssagen mod politiet og anklagemyndigheden i New York.

Den tidligere pædagogstuderende havde krævet 48 millioner kroner i erstatning. Han endte med at få 500.000 kroner.

Sammen med sin advokat, Jane Fischer-Byrialsen, vurderede han, at det var mest fornuftigt at tage den halve million. Risikoen for at politiet ville gå helt fri, hvis sagen fortsatte, var for stor.

- Om det så havde været det dobbelte eller tredobbelte, er der jo aldrig noget, der ville gøre, at jeg ville have det godt med, hvad der er sket, siger Malthe Thomsen til TV 2.

Han fortæller, at beslutningen var svær. Men med tanke på, hvor mange penge sagen allerede har kostet ham og hans forældre, ville de ikke risikere at stå tomhændet tilbage, selvom han mener, at politiet er sluppet for let.

- Min fornemmelse er, at der er meget, der er uforløst. Jeg føler, at de er sluppet meget billigt med det, de har gjort, siger han.

Presset til at erkende

Malthe Thomsen blev forrige sommer anklaget for seksuelle overgreb, mens han var i praktik som pædagogstuderende i USA.

Han var en overgang varetægtsfængslet, blandt andet fordi han over for politiet havde erkendt sig skyldig i sigtelsen.

Men tilståelsen kom på baggrund af en langvarig afhøring, hvor Malthe Thomsen følte sig presset, og han endte med at trække tilståelsen tilbage.

Sidste efterår blev sagen helt droppet.

Ubehagelig oplevelse

Men selvom der nu er indgået forlig, er den langvarige sag ikke slut for Malthe Thomsen.

Han har også anlagt erstatningskrav mod den tidligere pædagogkollega, der rettede de falske anklager mod ham. Den sag ser ud til at ende med et nyt retsopgør, som Malthe Thomsen bestemt ikke ser frem til.

- Det bliver en ubehagelig oplevelse for alle involverede, tror jeg, at skulle igennem alt det her og skulle udspørges en gang til. Men nu har vi været i gang i snart to år, nu skal det bare gøres færdigt, siger han.

For ham er det vigtigt at få sagen endeligt overstået.

- Det er noget, der fylder rigtig meget i min hverdag og noget, der tager rigtig meget af min energi. Det at kunne sætte punktum vil helt klart betyde noget i forhold til at kunne komme videre i livet og begynde at lægge det her bag mig, siger Malthe Thomsen.

- Folk skal stå til ansvar

Malthe Thomsen har ikke mange pæne ting at sige om sin tidligere kollega. Men det er ikke noget han ønsker at udbasunere. Han vil hellere rette skylden mod politiet.

- Hun har jo været ude og beskylde mig for nogle helt vanvittige ting, som jeg ikke har gjort. Jeg synes, de handlinger siger rigeligt om, hvad hun er for en person, at hun ikke er tilregnelig. Og jeg ved fra flere, der har førstehåndsindtryk af hende, at det er rimelig tydeligt, at hun ikke er helt til at stole på. Og det burde politiet også have set langt tidligere i forløbet, siger Malthe Thomsen, der ikke ved, hvorfor kollegaen i sin tid anklagede ham for seksuelle overgreb.

- Der er ikke noget logisk svar på, hvad hendes motiver var. Det må hun hellere selv svare på, hvis hun får lejlighed til det, men jeg ved det i hvert fald ikke. Jeg har aldrig vist det, og det er egentlig ikke noget, jeg regner med at finde ud af, siger han.

Malthe Thomsen kan ikke sætte et præcist tal på, hvor stort et beløb han håber at få ud af sagen mod den tidligere kollega.

Men selvom det betyder meget for ham, at han og familien slipper fra sagen uden også at have økonomiske mén, så er pengene ikke det, der betyder mest for ham.

- Det vigtigste er at få noget genoprejsning, og at folk skal stå til ansvar for de ting, de har gjort. Så det fylder helt sikkert rigtig meget, siger Malthe Thomsen.

Han fortæller, at når advokatregningen er betalt, rækker erstatningen til at dække lidt under halvdelen af det beløb, han skylder sin forældre efter sagen.