Kæmpede mod Islamisk Stat og fik taget sit pas: Hiver nu politiet i retten

En dansker, som tidligere har kæmpet sammen med den internationale koalition mod Islamisk Stat, sender nu politiet i Syd- og Sønderjylland i retten.

En ung dansk mand har fået inddraget sit pas efter han været i Irak for at kæmpe mod Islamisk Stat med den internationale koalition. Derfor har han nu sendt Syd- og Sønderjyallands Politi i retten. Det skriver Politiken onsdag.

Det er den første sag af sin art i Danmark, hvor en civil udelukkende har kæmpet sammen med alliancen, siger hans advokat, Erbil Kaya, som derfor er overrasket over, at hans klient har fået frataget sit pas.

- Han har kæmpet sammen med alliancen mod vores fælles fjende, Islamisk Stat. Det kan ikke passe, at han skal kriminaliseres for det, og derfor tager vi sagen for retten, siger Erbil Kaya til Politiken.

For under et år siden var den 32-årige mand i Irak for at kæmpe mod Islamisk Stat. For fem uger siden blev hans pas inddraget af Syd- og Sønderjyllands Politi som følge af den paslov, der trådte i kraft i marts 2015.

Ifølge ham selv har han udelukkende kæmpet sammen med de kurdiske peshmergasoldater, som er de styrker, som Danmark selv har været med til at træne, og som er en del af den koalition, der bekæmper Islamisk Stat i Irak.

Advokaten kalder sagen »principiel«, for alt efter hvilken afgørelse der bliver truffet i sagen, vil det skabe udgangspunktet for, hvorvidt civile må drage i krig sammen med styrker, som Danmark er allieret med, mener han.

Datoen for retssagen, der i første omgang skal for byretten i Esbjerg, er fastsat til 18. oktober.