OVERBLIK: Få styr på myter og fakta om borrelia
TV 2-dokumentar viser, at sunde danskere får diagnosen borrelia på privatklinikker i Tyskland. Få styr på myter og fakta om borrelia.
Mennesker kan blive smittet ved bid af skovflåter, når de færdes i skovbryn eller haver med højt græs, hvor der også findes gnavere og råvildt, der typisk bærer flåter. Flåterne er mest aktive i det tidlige forår.
Undersøgelser i Danmark har vist at omkring 15 pct. af alle skovflåter er inficerede med Borrelia.
Langt de fleste flåtbid er ufarlige. Ved mere end 98 pct. af alle flåtbid, er der ingen smitteoverførsel, og man bliver ikke syg.
Man ved ikke, præcis hvor mange danskere, der hvert år får eller bliver behandlet for en borrelia infektion. Data viser, at der registreres ca. 180 tilfælde af neuroborreliose om året. Neuroborreliose forekommer, når borrelia-infektionen spreder sig fra bidstedet til andre organer, som f.eks. hjernen.
De fleste tilfælde påvises i perioden juli til september. Neuroborreliose optræder hyppigst blandt børn i alderen 5-10 år og voksne i alderen 60-70 år.
Sandt eller falsk
TV 2 har bedt professor Jens Lundgren og klinisk lektor Sigurdur Skarphédinson udrede fakta og myter om borrelia.
Er det farligt, hvis flåtens hoved bliver siddende, efter man har fået fjernet kroppen?
- Overordnet kan man sige, at det er vigtigt at få så meget af flåten væk som overhovedet muligt. Det handler om ikke at få de bakterier, der er i flåten ind i kroppen. Der er en heftig diskussion i forskellige fora på f.eks. internettet, hvor folk nærmest har gjort det til en videnskab at fjerne flåter. Vigtigst af alt er, at man ikke maser flåten, så dens bakterier ikke tømmes ind i menneskets blodbane.
Kan man være smittet med borreliose, uden at der optræder en rød ring efter et flåtbid?
- Ja, man kan godt være smittet selv om der ikke optræder en klassisk rød ring, som man kender den fra forskellige afbildninger. Enten fordi den ikke udvikler sig tydeligt, eller fordi den sidder et sted på kroppen, hvor den ikke er så synlig. Omvendt vil der altid være en form for udslæt eller synlig reaktion på huden, hvis man er blevet bidt af en flåt.
Kan man skylle flåt af ved at tage et bad?
- Nej, ikke hvis den allerede har bidt sig fast. Så er man nødt til at bruge enten fingrene eller diverse redskaber for at få den til at slippe sit tag. Har flåten derimod ikke bidt sig fast i huden, kan man godt skylle den af i et bad.
Kan flåter overføre andre sygdomme end borreliose?
- Ja, flåter kan overføre en række sygdomme til mennesker. Overordnet kan man sige, at flåter potentielt kan overføre alle de sygdomme, der måtte være i det område, hvor flåterne befinder sig. Det afhænger af, hvilke mikroorganismer, der er i den natur, som flåterne befinder sig i.
Kan dyr blive smittet med borreliose?
- Hunde kan sagtens få symptomer på borreliose, men der vil være stor variation af disse symptomer. Hos katte vil deciderede symptomer på borreliose generelt være et mindre problem. Det er meget forskelligt, hvor modtagelige de forskellige dyrearter vil være over for sygdommen. Men man vil ikke se, at dyr f.eks. får ansigtslammelser, som man kan se det hos mennesker. Symptomerne vil være mere diffuse - og ikke neurologiske som hos mennesker.
Symptomerne på borreliose hos f.eks. hunde er feber, træthed, hævede lymfeknuder, ømhed i led og muskler, evt. lammelse af specielt ansigtsnerven og ændringer i hundens normale adfærd. Ved bakterieangreb på nervesystemet, vil der også kunne ses epileptiske anfald og forstyrrelser i hjertets funktion.
Herunder kan du se, hvordan du mest effektivt fjerner en skovflåt.
Kilder: Sundhed.dk, Statens Serum Institut og Naturstyrelsen.