Samfund

OVERBLIK: Få styr på myter og fakta om borrelia

TV 2-dokumentar viser, at sunde danskere får diagnosen borrelia på privatklinikker i Tyskland. Få styr på myter og fakta om borrelia.

Mennesker kan blive smittet ved bid af skovflåter, når de færdes i skovbryn eller haver med højt græs, hvor der også findes gnavere og råvildt, der typisk bærer flåter. Flåterne er mest aktive i det tidlige forår.

Undersøgelser i Danmark har vist at omkring 15 pct. af alle skovflåter er inficerede med Borrelia.

Langt de fleste flåtbid er ufarlige. Ved mere end 98 pct. af alle flåtbid, er der ingen smitteoverførsel, og man bliver ikke syg.

Man ved ikke, præcis hvor mange danskere, der hvert år får eller bliver behandlet for en borrelia infektion. Data viser, at der registreres ca. 180 tilfælde af neuroborreliose om året. Neuroborreliose forekommer, når borrelia-infektionen spreder sig fra bidstedet til andre organer, som f.eks. hjernen. 

De fleste tilfælde påvises i perioden juli til september. Neuroborreliose optræder hyppigst blandt børn i alderen 5-10 år og voksne i alderen 60-70 år.

Sandt eller falsk

TV 2 har bedt professor Jens Lundgren og klinisk lektor Sigurdur Skarphédinson udrede fakta og myter om borrelia.

Er det farligt, hvis flåtens hoved bliver siddende, efter man har fået fjernet kroppen?

- Overordnet kan man sige, at det er vigtigt at få så meget af flåten væk som overhovedet muligt. Det handler om ikke at få de bakterier, der er i flåten ind i kroppen. Der er en heftig diskussion i forskellige fora på f.eks. internettet, hvor folk nærmest har gjort det til en videnskab at fjerne flåter. Vigtigst af alt er, at man ikke maser flåten, så dens bakterier ikke tømmes ind i menneskets blodbane.

Kan man være smittet med borreliose, uden at der optræder en rød ring efter et flåtbid?

- Ja, man kan godt være smittet selv om der ikke optræder en klassisk rød ring, som man kender den fra forskellige afbildninger. Enten fordi den ikke udvikler sig tydeligt, eller fordi den sidder et sted på kroppen, hvor den ikke er så synlig. Omvendt vil der altid være en form for udslæt eller synlig reaktion på huden, hvis man er blevet bidt af en flåt.

Kan man skylle flåt af ved at tage et bad?

- Nej, ikke hvis den allerede har bidt sig fast. Så er man nødt til at bruge enten fingrene eller diverse redskaber for at få den til at slippe sit tag. Har flåten derimod ikke bidt sig fast i huden, kan man godt skylle den af i et bad.

Kan flåter overføre andre sygdomme end borreliose?

- Ja, flåter kan overføre en række sygdomme til mennesker. Overordnet kan man sige, at flåter potentielt kan overføre alle de sygdomme, der måtte være i det område, hvor flåterne befinder sig. Det afhænger af, hvilke mikroorganismer, der er i den natur, som flåterne befinder sig i.

Kan dyr blive smittet med borreliose?

- Hunde kan sagtens få symptomer på borreliose, men der vil være stor variation af disse symptomer. Hos katte vil deciderede symptomer på borreliose generelt være et mindre problem. Det er meget forskelligt, hvor modtagelige de forskellige dyrearter vil være over for sygdommen. Men man vil ikke se, at dyr f.eks. får ansigtslammelser, som man kan se det hos mennesker. Symptomerne vil være mere diffuse - og ikke neurologiske som hos mennesker.

Symptomerne på borreliose hos f.eks. hunde er feber, træthed, hævede lymfeknuder, ømhed i led og muskler, evt. lammelse af specielt ansigtsnerven og ændringer i hundens normale adfærd. Ved bakterieangreb på nervesystemet, vil der også kunne ses epileptiske anfald og forstyrrelser i hjertets funktion.

OVERBLIK: Det ved vi om borrelia

 1. Hvad sker, hvis du bliver bidt af en flåt?

  Borreliose kaldes også Lymes sygdom. Den skyldes infektion med bakterien Borrelia, som overføres til mennesker ved flåtbid.

  De allerfleste flåtbid fører ikke til sygdom. Man regner med, at der opstår sygdom efter ca. 2 pct. af alle flåtbid.

  Hvis man får flåtbid, anbefales det at fjerne flåten så hurtigt som muligt. Dette gør man f.eks. med en pincet, hvor man trækker flåten ud med en roterende bevægelse.

  Du behøver kun kontakte lægen, hvis der kommer en rød zone rundt om biddet 1-2 uger efter biddet.

 2. Sådan fjerner du flåten

  Flåten kan fjernes med fingrene eller en pincet. Den skal lige vrides rundt en gang.

  Der er ingen grund til at bruge fedt, vaseline eller lignende, fordi det blot forsinker fjernelsen. Det er ikke så vigtigt at få fjernet hele flåten.

  Hvis hovedet bliver tilbage, betyder det ingenting. Det forsvinder af sig selv i løbet af nogle dage.

 3. Symptomer

  To til 30 dage efter at være blevet bidt af en flåt ses der typisk et karakteristisk, ringformet, rødligt udslæt, som breder sig ud fra bidstedet. Det er almindeligt, at udslættet efterhånden bliver blegere i midten.

  I det andet stadium af sygdommen kan man se mange forskellige symptomer, som skyldes spredning af bakterier via blodbanen til forskellige organer. Der kan være hovedpine, smerter i led, muskler og ryg, nedsat bevægelighed og almindelig sygdomsfølelse.

  Stadium tre kan optræde måneder til år efter, at man er blevet smittet, og involverer i første række muskler og skelet, nervesystemet og huden. Det kan vise sig som ledsmerter, hukommelsestab, humørsvingninger, søvnforstyrrelser og hududslæt.

 4. Hvilken behandling er der?

  Formålet med behandlingen er at fjerne infektionen og at forebygge komplikationer.

  Borrelia-bakterien er følsom for en række forskellige slags antibiotika. Normalt giver man almindelig penicillin i tabletform. Hvis man får behandling i første stadium, vil yderligere spredning bremses, og man er helbredt.

  Ved forandringer i nervesystemet benytter man andre typer antibiotika. Dette kræver som regel sygehusindlæggelse og behandling med antibiotika direkte i en blodåre.

 5. Forebyggende behandling

  Der findes ingen vacciner mod borreliose i Europa, men der arbejdes på at udvikle en vaccine.

  Når man færdes steder med mange flåter, er det vigtigt at dække udsatte dele af kroppen godt til. Insektmidler kan benyttes.

  Det er vigtigt at tjekke kroppen for flåter og hurtigt at fjerne fastsiddende flåter. Risiko for smitte øges ved kontakttid over 24 timer, men er dog fortsat ganske lav.

Herunder kan du se, hvordan du mest effektivt fjerner en skovflåt.

Kilder: Sundhed.dk, Statens Serum Institut og Naturstyrelsen.