Samfund

Fem nemme yoga-øvelser, der kan gøre dit barn mere harmonisk

Nyt forskningsprojekt viser, at børn bliver mere harmoniske og bedre venner af yoga og mindfulness

Yoga og mindfulness er populært som aldrig før blandt voksne. Nu tyder et nyt forskningsprojekt på, at børn også kan nyde godt af at finde den indre ro.

Forskningsprojektet, som University College Syd (UC Syd) står bag i samarbejde med to børnehaver og to skoler i Haderslev Kommune, har vist, at børn i alderen fire-otte år bliver bedre kammerater af at træne yoga og mindfulness. 

Lektor i pædagogik ved UC Syd og en af initiativtagerne bag projektet Sanne Feldt Rasmussen giver her fem bud på øvelser, som du kan lave med dit barn:

1. Sten

Find en sten: Studér dens særegenhed og tal om, at stenen har en historie. Mal stenen. Fortæl om din stens historie, eventuelt, at stenen kommer fra et fremmed land, samt hvordan den er kommet hertil.

- Sten-øvelsen øver blandt andet børnenes sprog. Man lærer at sætte ord på stenen og lærer at formidle med et nærvær. Samtidig øver den børns kreativitet gennem fantasi, når børnene skal fortælle, hvor stenen kommer fra, siger Sanne Feldt Rasmussen.

2. Åndedrætsøvelse med sten

Stenen lægges på maven. Mærk hvordan vejrtrækningen får stenen til at bevæge sig op og ned. Træk vejret ind og ud og lav en fortælling om stenens rejse over havet, hvor vind, vejr og bølger eller blikstille illustrerer åndedrættet.

- Ved at lave fokuserede åndedrætsøvelser regulerer man kroppen og finder en ro. Grundlaget for børns indlæring er, at man kan fokusere og koncentrere sig over tid. Her går den her øvelse ind og øver børnene i læringsparathed, siger Sanne Feldt Rasmussen.

3. Fødselsdagsfest 

Hvad mon der er i gaven?! Til denne fødselsdagsfest udveksler man usynlige gaver ved at mime. Når man har gættet den gave, man får af den anden, så siger man tak, og så finder man en ny og udveksler nye gaver. Gaverne kan være alt lige fra en brugt guitar til en bakke flødeboller eller nogle sure sokker – find selv på alle mulige gaver.

- Fødselsdagsfest-øvelsen udfordre børnenes evne til at tænke abstrakt og konkret. Fire-otte årige børn er meget konkret tænkende. At kunne tænke abstrakt og tale om ting uden de fysisk er til stede, er en stor fordel. Abstrakt tænkning bruges i både dansk, matematik og andre sprogfag, siger Sanne Feldt Rasmussen.

4. Maling af krop og ansigt med pensel

Find en blød pensel. Barnet lægger sig på maven og fortæller hvilken farve, man gerne vil ”males”. Derefter ”males” hele kroppen med penselstrøg fra tå til hoved. Når hele bagsiden af kroppen er ”malet” skal barnet vende sig om på ryggen og nu males på forsiden. Slut af med ansigtet. Øvelsen kan varieres med, at man males som et dyr, en figur eller lignende.

- Male-øvelsen øver relationen mellem børnene. Man siger, at den man rører, driller man ikke. Samtidig lærer børnene at kende deres egne kroppe og fysiske grænse. Vi bruger med vilje pensler i stedet for hud, for at det ikke skal blive grænseoverskridende. Male-øvelsen øger også tilliden mellem børnene, og børn lærer bedre, hvis de er socialt godt tilpas. Så kan de bedre fokusere på undervisningen, siger Sanne Feldt Rasmussen.

5. Soløvelsen

Soløvelsen kombinerer fysisk aktivitet med rim og remser. Se billede herunder.

Soløvelsen er populær i yogaen, og virker også hos børn

- Soløvelsen giver en masse grundmotorik, som er vigtigt at få øvet for at lære børn at holde på en blyant og sidde på en stol. Det at kunne lave fysiske øvelser som solhilsenen og sige en remse samtidig kræver koordination og opmærksomhed. Rim og remser kræver noget ekstra, når man skal kombinere det med bevægelser. Det øver det, man kunne kalde for "multitasking", siger Sanne Feldt Rasmussen.