Robot går i skole på Frederiksberg - så 11-årige Yusuf kan blive hjemme

​En skoleelev på fire hjul er virkelighed på en dansk specialskole. Robot-teknologi giver nemlig 11-årige Yusuf mulighed for at gå i skole hjemmefra.

- Se! Det er Brøndby. Både Brøndby og Adidas, fortæller Yusuf Warsame som det første, da han hans lærer Camilla dukker op på hans computerskærm.

Men 11-årige Yusuf Warsame sidder ikke sammen med sine klassekammerater på Skolen ved Nordens Plads på Frederiksberg.

Altså han kan jo være lige så irriterende, som hvis han selv var her.

Francis Nørgaard, pædagog

Han er nemlig født med en genetisk mutation, der giver ham et deformt ansigt, hals og skulder, der giver ham smerter og meget svært ved at gå. Derfor har hans plads i skolen stået tom siden december sidste år.

Men nu kan Yusuf Warsame alligevel deltage i undervisningen. Imellem de andre børns pladser i klasseværelset står nemlig en tablet på stativ og fire hjul, en såkaldt Beam-robot, der gør det muligt for Yusuf at kommunikere med sine lærere og klassekammerater. På sin computer han både styre, hvor robotten skal køre og kigge hen, og så kan han snakke med de andre.

Teknologi giver mulighed for nye lege

Robot-teknologien giver nye muligheder for de børn, der ikke har mulighed for at komme i skole. Med en robot som denne kan de både indgå i snak, undervisning og leg. Og det er vigtigt for barnets sociale liv, fortæller professor Cathrine Hasse.

- Det giver eleven mulighed for at være med i de aktiviteter, der kræver bevægelse. Det kan man altså ikke, når man bare er en flad person på en skærm, siger hun.

Engelskundervisning gennem skærmen

Første lektion i dag er engelsk. Her skal børnene på skift fortælle, hvad de hedder, hvor gamle de er, og hvor de bor. Og når de andre børn sidder og skriver på deres opgaveark i skolen, gør Yusuf Warsame det samme, og gennem sit kamera og robotten viser han det til lærerne.

For selvom Yusuf Warsames skikkelse ikke ligner de andre børns, er robotten blevet en almindelig og integreret del af både undervisningen og hverdagen.

Og på skolen er de ved at investere i flere lignende robotter. En robot som denne koster 15.000 kroner og kan altså være en løsning for flere langtidssyge børn.

Robot driller børn og lærere

- Yusuf gør nogle gange sådan nogle sjove ting med næsen, fortæller to af Yusuf Warsames klassekammerater og kigger op på skærmen, hvor Yusuf sidder og griner. For selvom Yusuf Warsame er igennem på en skærm, kan der sagtens være plads til lidt drilleri og ballade.

I frikvarteret kører Yusuf Warsames robot rundt i skolegården mellem gokarts, løbehjul og cykler – og sommetider kan det også være svært at stå helt stille i klasseværelset.

- Altså han kan jo være lige så irriterende, som hvis han selv var her. Men det synes jeg bare er fedt, siger pædagog klassen, Francis Nørgaard, imens Yusuf Warsames robot flere gange kører ind i bordet under interviewet.

Der er i det hele taget store muligheder med Beam-robotterne. Foruden at hjælpe syge ud i samfundet bruges teknologien for eksempel også til afholdelse af møder og konferencer, så folk kan deltage uden at være fysisk til stede.