Samfund

Pind om historisk aftale: - Det lader til, at christianitterne mener det alvorligt denne gang

Justitsminister Søren Pind glæder sig over, at christianitterne vil samarbejde om at opløse dét, han kalder "et skruppelløst kriminelt miljø".

Ja til belysning, ja til videovervågning og ja til fri adgang for politiet. Sådan lød det i Christianiafondens brev til politiet torsdag formiddag. Fristaden er dermed gået med til alle politiets krav for at få bugt med den etablerede hashhandel i Pusherstreet. 

Justitisminister Søren Pind mener, at det er vigtigt, at christianitternes viser en vilje til samarbejde, efter at to betjente blev skudt under en razzia den 31. august. Den ene betjents tilstand er stadig kritisk.   

- Vi håbede, at de signaler, der kom fra Christiania var alvorligt ment. Det lader det til, at man kan begynde at tro på det, siger han.

Han har svært ved at slippe tanken om, at det var et skyderi, der udløste det hele, men er glad for, at Christiania indleder det historiske samarbejde med politiet for at dreje fristaden i en positiv retning.  

Aftalen en nødvendigt mod hashhandlen 

Søren Pind mener, at de nye tiltag fra politi og christianitter vil være med til at sprede hashhandlen, så det ikke kræver store politistyrker, hver gang der skal sættes ind mod kriminaliteten. Derudover bliver bydelen åbnet fysisk op mod omverdenen og der bliver nem adgang for politiets køretøjer. 

- Vi vil hjælpe christianitterne med at opløse det hårde skruppelløse kriminelle miljø og holde det væk, siger han.

Myndighedernes arbejde indebærer ifølge Søren Pind, at christianitterne lever op til de forventninger, som nu er klart fastsat. Han mener også, at det er i Christianias egen interesse, at politiet etablerer overvågning, på trods af, at bydelens talsmand, Ole Lykke, tidligere torsdag udtalte, at de følte sig pressede til godtage aftalen. 

- Det kan du godt kalde et pres, men det er udløst på baggrund af en alvorlig situation, og det lader til, at der er kræfter på Christiania, der vil en mere positiv udvikling, siger justitsministeren.