Samfund

Nu kommer filmen om alle tiders bedste band

Torsdag aften var der forpremiere på en ny dokumentarfilm om Beatles og det hysteri, der omgærede deres koncerter i starten af 60'erne.

Det er nu 50 år siden The Beatles gav deres sidste koncert. Helt præcist var det den 29. august 1966 i San Francisco.

Men Beatles korte karriere som liveband er ikke glemt. I dag er der forpremiere i Danmark på en ny dokumentarfilm om disse berømte koncerter: ”The Beatles – Eight Days A Week – The Touring Years”.

I løbet af få år, fra 1962 til 1966, gik bandet fra at spille små klubkoncerter i The Cavern Club i Liverpool og i Star Club i Hamborg til at være verdens største popband og spille ”She loves you - yeah, yeah, yeah” for 55.000 fans på Shea Stadium i New York.

Filmen følger Beatles både på og bag scenen og viser det vanvittige pres, som hele Beatles-hysteriet lagde på bandet. Med de voldsomt begejstrede fans, der skreg så højt, at musikerne dårligt nok kunne høre sig selv spille.

- Vi var bare en flok knægte, og vi var hunderæd, som Paul McCartney i dag husker koncert-turneerne.

Beatles på en af deres berømte pressekonferencer

Til sidst blev presset så stærkt, at de fire medlemmer af Beatles sagde stop. Koncerten i august 1966 blev deres sidste nogensinde (hvis man ser bort fra den berømte, uannoncerede koncert på toppen af Apple-bygningen i London i januar 1969, der blev filmet til dokumentaren ”Let It Be”). I stedet koncentrerede Beatles sig om at lave musik hjemme i Abbey Road-studiet i London.

Det er instruktøren Ron Howard, manden bag film som Apollo 13 og A Beautiful Mind, der nu har sat sig for at vise, at Beatles faktisk var et stærkt koncertband – som man bare havde svært ved at høre på grund af pige-hvin. Han har støvet kendte og ukendte koncertoptagelser af, blandt andet en lang optagelse af den store koncert på Shea Stadium.

En grotesk Beatles-nørd

Her til aftenhavde filmen forpremiere i biografer verden over, også i Danmark. TV 2 så filmen sammen med en dedikeret Beatles-fan, Niklas Schneidermann, der er guitarist i Magtens Korridorer.

- Jeg havde sådan set ti år som grotesk Beatles-nørd. Det var klart det, der betød mest for mig, fortæller han.

Og han er stadig en stor fan – så stor, at han har John Lennons autograf tatoveret på armen:

- Det var helt vildt. Selv om de gerne måtte have skruet lidt mere op for lyden, lød hans dom efter filmen.

Filmen får almindelig premiere i de danske biografer den 29. september.

George Harrison og John Lennon under den berømte koncert på Shea Stadium i New York. Med 55.000 tilskuere gik koncernen over i historien som den første egentlige stadion-koncert