Samfund

Nu kan ”hijab-emojien” være på vej til din telefon

Firmaet, der godkender nye emojis, er positivt indstillet og kalder forslagene stærke og gennemtænkte.

Rayouf Alhumedhi, en 15-årig saudiarabisk pige bosat i Tyskland, har fået en idé.

Hun vil øge repræsentationen af muslimske kvinder og mænd i den virtuelle verden, og det skal ske gennem emojis.

Derfor har hun designet to emojis, hvor den ene forestiller en muslimsk kvinde med hovedbeklædningen hijab.

Hun har sendt sine forslag til firmaet Unicode Consortium, der står for at udvikle og vurdere nye emojis, og sammen med det har den saudiarabiske pige skrevet en ansøgning, hvor hun argumenterer for, hvorfor de nye emojis er vigtige.

- I en tid med digitalisering er billeder et vigtigt element i kommunikationen. Emojis er mere effektfulde og benyttede end nogensinde. Millioner bruger dem til at formidle følelser, optrædener og historie, skrev Rayouf Alhumedhi i sin ansøgning.

Skal repræsentere millioner af kvinder

Hovedbeklædningen hijab bliver brugt af millioner af muslimske kvinder verden over, og i mange muslimske lande er den en del af den normale påklædning.

Rayouf Alhumedhi bærer selv hijab, og til CNN forklarer hun, hvorfor det er vigtigt at kunne udtrykke det i en emoji:

- Det faktum, at der ikke var en emoji til at repræsentere mig og de millioner af andre kvinder verden over med hijab, irriterede mig, siger hun til CNN.

Den saudiarabiske pige har fået støtte fra Alexis Ohanian, der er medstifter af det sociale medie Reddit. Men hvad endnu vigtigere er for Rayouf Alhumedhi, har firmaet Unicode Consortium ind til nu forholdt sig positivt til forslaget.

- Det er et meget stærkt, tankevækkende og gennemtænkt forslag, svarede Jennifer Lee, som er medlem af et underudvalg for emojis hos Unicode Consortium, på ansøgningen.

Kan være klar næste år

Tirsdag var der på det sociale medie Reddit en direkte debat om emojiens berettigelse, hvor Rayouf Alhumedhi selv deltog. Her var de fleste positive, men der var også kritiske røster, der mener, at behovet ikke er der, og at en hijab er et symbol på undertrykkelse.

Ifølge BBC arbejder Rayouf Alhumedhi og folkene omkringe hende for øjeblikket på at lave en endelig og fintunet version af emojierne, som efter planen skal præsenteres for Unicode Consortium i november.

Hvis emjoierne ender med at blive godkendt, kan de være klar til brug i 2017.