Samfund

Landbrug & Fødevarer afviser beskidte metoder i MRSA-sag

Landbrugsorganisationen har handlet, som enhver interesseorganisation ville, skriver den i en meddelelse.

Fødevarestyrelsen fjernede ifølge en DR-dokumentar systematisk anbefalinger fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) om bekæmpelse af bakterie CC398 - også kendt som svine-MRSA.

Det skete angiveligt efter pres fra brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, der frygtede for "handelsmæssige konsekvenser", femgår det af DR-dokumentaren, som TV 2 kunne fortælle onsdag aften:

Landbrugsorganisationen mener, at den har handlet, som den burde. Det forklarer Claus Fertin, der er direktør i Videnscenter for Svineproduktion, Landbrug & Fødevarer, i en skriftlig meddelelse.

- Landbrug & Fødevarer er en interesseorganisation. Det skulle helst ikke komme som en overraskelse for nogen, at vi søger indflydelse, skriver han til Ritzau.

Det har onsdag aften ikke været muligt at spørge Claus Fertin, om DR's gengivelse af organisationens rolle er korrekt.

Modsatte sig undersøgelse

På et tidspunkt i 2010, hvor DTU anbefalede, at avlstoppen af de danske svin blev undersøgt, modsatte Landbrug & Fødevarer sig. Det skriver Information på baggrund af DR-dokumentaren.

Modstanden fra landbrugsorganisationen kom blandt af frygt for "MRSA-stemplet". Det viser DR's gennemgang af den interne kommunikation i Fødevarestyrelsen i de år.

Landbrug & Fødevarer afviser dog, at organisationen kan holdes ansvarlig for Fødevarestyrelsens handlinger.

- Der er intet mystisk i, at vi som interesseorganisation samarbejder med relevante myndigheder. Vi giver input og bidrager med viden. Sådan gør vi i Danmark, og det gælder ikke kun vores branche, står der videre i meddelelsen fra Claus Fertin.

- Men det er altså ikke os, der bestemmer. Vi kan ikke presse myndighederne til at gøre, som Landbrug & Fødevarer ønsker. Vi følger de regler og de love, der kommer fra myndighederne.