Samfund

OVERBLIK: Forstå MRSA på to minutter

Hvad er MRSA-bakterien, hvordan smitter den, og er det farligt? Få overblikket her.

Hvad er MRSA?

MRSA er en forkortelse for ”Methicillin-Resistent Staphylococcus Aureus”.

Det er en stafylokok-bakterie, som forårsager forskellige infektioner, som på grund af bakteriens resistens er vanskelige at behandle.

Der findes ti forskellige typer MRSA – CC1, CC5, CC8, CC28, CC45, CC80, CC88, CC97, CC398 – den sidstnævnte kendes også som husdyr-MRSA eller svine-MRSA, som er den klart mest udbredte i Danmark.

Bakterien har efter alt at dømme oprindeligt været en ”menneske-bakterie”, som kunne behandles med antibiotika som penicillin. Den er så gået over i svin, hvor den er blevet resistent over for antibiotika, og så tilbage til mennesker i en ny form, der er vanskeligere at behandle.

Hvordan smitter MRSA?

Alle kan blive smittet med MRSA, der smitter på samme måde som influenza.

Smitten sker først og fremmest ved kontakt med andre mennesker eller dyr, der er smittet, men  det kan også ske ved berøring af overflader som for eksempel dørhåndtag, tøj, håndklæder med mere, som en person med MRSA har været i berøring med.

Bakterien er særdeles hårdfør, og den kan for eksempel overleve i ugevis på et dørhåndtag.

Kan man blive syg af at spise kød med MRSA?

Husdyr-MRSA kan findes i kød, men ifølge Fødevarestyrelsen er der ikke noget, der tyder på, at det er farligt at spise, hvis bare kødet er tilberedt ordentligt.

Styrelsen henviser til, at der kun er få tilfælde af denne type MRSA i byer i Danmark, så smitten primært sker hos folk med kontakt til grise.

Hvad er symptomerne på MRSA?

Man kan være smittet, uden at man er klar over det. Hvis man ellers er sund og rask, har man umiddelbart ingen symptomer, men man kan smitte andre, som er mere udsatte.

Symptomer kan være eksempelvis bylder og sår med betændelse, og mange får stafylokok-infektioner. Har man mistanke om MRSA, skal man gå til lægen og blive podet.

Hvor farligt er MRSA?

MRSA er farligst for personer med i forvejen svækket immunforsvar, som for eksempel personer, der er indlagt på et hospital, ældre og spædbørn.

Bakterien kan gå i blodbanen og give blodforgiftning og høj feber. Det kan potentielt være dødeligt.

Hvordan behandles det?

På grund af resistensen er infektionen sværere at behandle end almindelige stafylokkker og ofte kræver specielle antibiotika.

Der skal tages en prøve, som sendes til undersøgelse for at bestemme, hvilken type MRSA og resistens, der er tale om. Ud fra dette kan man fastsætte, hvilken antibiotika der kan bruges til behandling.

Raske smittebærere opfordres til at blive behandlet med antibiotikasalve i næsen og bakteriedræbende sæbe.

Hvor mange er smittet?

Antallet af nye MRSA-tilfælde i Danmark har været stigende i en årrække, inden tallet stabiliserede sig i 2015. I 2016 ser tallet ud til at stige igen.

Svine-MRSA er den mest udbredte form, men antallet af tilfælde med denne type MRSA er faldende. Det kan dog forklares med, at landmænd med MRSA fortsætter med at være smittebærere og derfor kun optræder i statistikken første gang i de smittes.

Kilder: Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen