Samfund

Megafon-måling: Halvdelen af danskerne ville selv yde aktiv dødshjælp

23 procent af de adspurgte i undersøgelsen siger, at det er usandsynligt, de ville yde aktiv dødshjælp til et uhelbredeligt sygt familiemedlem.

Halvdelen - 50 procent - af den danske befolkning ville sandsynligvis yde aktiv dødshjælp, hvis et familiemedlem eller en anden pårørende var uhelbredeligt syg og selv ønskede at dø.

Det viser en måling, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken.

23 procent svarer derimod, at det er usandsynligt, at de ville yde aktiv dødshjælp i den situation. 14 procent svarer "ved ikke", mens 13 procent svarer "hverken eller".

Megafon-undersøgelsen omfatter 1.001 personer.

Idømt 50 dages betinget fængsel

Det er 78-årige Mogens Arlund, der har udløst debatten om Aktiv Dødshjælp. Han blev mandag idømt 50 dages betinget fængsel for at yde aktiv dødshjælp til sin 71-årige kone, som døde i april i år. Efter et fald i februar skulle hans kone have hjælp til alt, da hun ikke længere kunne bruge sine arme.

Hun tryglede sin mand om at yde aktiv dødshjælp, så hun kunne dø, og den 9. april gav han hende 20 sovepiller, så hun sov stille ind.

Han synes selv, det var urimeligt, at det var ham, der var nødt til at opfylde sin kones ønske om at dø.

- Det burde ikke være sådan, at man tvinger mig ud i, hvad jeg har gjort, siger Mogens Arlund til TV 2.

Han synes, at de, der ønsker at dø, burde kunne søge en instans om lov til at dø, og så kunne for eksempel en dommer afgøre, om ønsket skal imødekommes - men det bør ikke være familiemedlemmer, der gør det, mener Mogens Arlund.

-  Det kan ikke være rimelligt, at det er mig. Det synes jeg er forkert, siger han.